Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

torsdag 2 mars 2023

Ubåten- Sexårsgruppens första träff

Äntligen är vi nu igång med Kompassens “Sexårsgrupp” och första träffen är nu gjord. Sexårsgruppen är för de barn som går sista året på förskolan, syftet är att på ett lekfullt sätt förbereda dem för kommande skolundervisning. Vi har beslutat efter barnens önskan att träffas varje torsdag mellan kl.9-10 för gemensam undervisning. Barnen får på så sätt möjlighet till fler och nya vänskapsrelationer.

Vi utgår från vår enhets prioriterade mål vid planering av sexårsgruppens planerade undervisning och kommer fokusera på språk, matematik och teknik.

Målsättning

 Att barnen från olika avdelningar på vår förskola ska få en chans att lära känna varandra inför skolstarten.

 Att få och känna en gruppkänsla

 Att stärka barnens självförtroende, då man växer som person.

 Att bekräfta varandra/ bli bekräftade och våga göra sig hörd.

 Att ha roligt, skratta och leka tillsammans, eftersom leken är viktig för barns utveckling och lärande. Att lära av varandra.

 

På vår första träff fick barnen träffa skolugglan som flygigt från skolorna till oss på kompassen och landade på ubåten. Skolugglan hade med sig ett brev där han berättade att skolan längtade efter att få träffa kompassens blivande förskoleklass barn och ville även berätta några saker man gör på skolan som vi ska träna på innan så vi är förberedda på vad barnen kommer möta i skolans värld.

 

Ugglan hade smyg tittat på barnen här på kompassen och sett att vi inte ofta sitter tillsammans i en stor ring när vi har samling med många barn och några vuxna så ugglan tycker vi behöver träna på det för så gör man på skolan. Ugglan ville att barnen skulle fundera på vad som är viktigt att tänka på när man gör det.

Barnen hade många bra tankar om vad vi måste tänka på:

”Alla kan inte prata på en gång”

” Man måste räcka upp handen och lyssna på den som pratar”

”Man måste sitta lite ifrån varandra annars blir det trångt men inte för stort mellanrum för då får vi inte plats”

”Man får inte springa omkring”

” Man ska vara snäll”

Detta var några av sexåringarnas förslag om vad vi måste tänka på när vi nu ska träna på att sitta tillsammans vid en storsamling.

 



På skolan brukar man även starta dagen med att se över dagens månad, veckodag, väder och räkna in alla barn så det fick även vi testa på idag vid vår träff.

 

Det första vi fokuserar på nu vid de första träffarna är att barnen ska utveckla goda relationer med varandra, lära känna varandra och framförallt tilltala varandra med sitt namn.

Vi lekte leken ”spindelnätet” där barnen samarbetade med att kasta ett garnnystan till varandra och samtidigt benämna sitt namn, resultatet blev ett fascinerande kreativt spindelnät som vi sedan tillsammans skulle klura ut hur vi skulle trassla oss ur.

 




En del av tiden spenderades med den fria leken för att barnen skulle få utforska och lära känna miljön och materialet som vi har på ubåten som utmanar de äldsta barnen i sitt lärande. Det vi redan nu såg var att barnen samlades i nya konstellationer vilket vi tyckte var väldigt roligt att se.

 




Vi avslutade med att öppna fönstret för skolugglan så han åter kan flyga tillbaka till skolan och återkomma med nya uppdrag till vår nästa träff.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar