Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 31 mars 2023

Öster


Tema

Brasan som Kotte efterfrågade är skapad och står i temamiljön på Öster. Men barnen undrade varför sa Kotte att de frös på kvällarna? 

Detta jobbade vi pedagoger vidare med genom att ställa öppna frågor där barnen själva fick fundera över varför?! De kom fram till att det är ingen sol på kvällarna då är det mörkt och blir kallare. De pratade även om att det finns olika sätt att värma sig på. Hemma kan man använda element eller brasa. I skogen är brasa bäst men om man inte har något att tända brasan med, hur gör man då? ”Jag vet man kan använda pinnar för det har jag sett på tv”



Pedagog: Varför låter det när man tänder eld?

Citat från ett barn

” Det är för att man lägger i ved och elden låter lite. Det är någon typ av gas. Gasen låter lite, det är miljontals pyttesmå grejer som gör gasen. Man tänder så låter det helt enkelt. Pinne mot flintasten, pappa har berättat."


Men man kan också hålla sig varm genom att ta på sig mer kläder och genom att röra på sig var något som de också nämnde. För att illustrera detta på ett praktiskt sätt fick barnen vara i gymnastiksalen och springa och röra sig för att känna hur kroppen blir varmare.




Inneaktiviteter

Vi har lekt en lek som vi kallar skicka solägget. Vi använde oss av Östers stora boll som fick vara solägget. Vi skickade solägget mellan oss och lyssnade på hur bokstäverna K,S och Ä låter och samtidigt funderade vi ut olika ord som börjar på bokstäverna. K som i Kotte, S som i solägget, Ä som i Älvan.Vi har även tittat på hur bokstäverna ser ut.





Barnen har även fått vara med och skapa/ändrat i miljön inne på Öster. En del har varit med och skapat en bilbana och andra var med och hjälpte till i det nya rummet med att limma fast cd skivorna på tyg. 

Barnen har även blivit erbjudna att vara med på mungymnastik för att främja deras språkutveckling. 



Uteaktiviteter 

Denna gång var vi en ny skog som ligger närmare förskolan. Barnen kom igång med lek och byggde brasa till Kotte och hans kompisar. De tränade också sin motorik genom att pulsa i snö upp för en lång och brant backe och ta sig över stockar och stenar. Vi avslutade torsdagen med en mysig stund på gården då vi grillade korv, vilket var mycket uppskattat bland barnen.



Vi på Öster önskar er alla en trevlig helg 🙂





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar