Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

måndag 6 mars 2023

Norr- Vilken årstid är det nu?

 Visste du att man kan gro vanliga tallkottar!

Hur får man en Tallkotte att växa?

Barnen var snabba på att berätta för oss vuxna att man behöver vatten och jord och frön.

Det första vi gjorde var att plocka bort några kottefjäll och tog fram frön vi uppmärksamma att om kotten varit inne i värmen så var det lättare att kotten öppnades och fröna trillar ut. Vi planterade i jord och vattna med vatten precis efter barnens instruktion. För att fröna ska gro krävs en köldperiod har vi sökt oss kunskap om så barnen tyckte det passa perfekt att plantera/så nu när det precis varit vinter.

Planteringarna ställdes sedan på ett varmt ställe inne på Norr och vi väntar nu med spänning att det ska hända något och barnen får se ett resultat.


Genom att odla på förskolan får barnen följa matens/växtens väg från litet frö till färdig gröda. Odlingarna ger många möjligheter till samtal och upplevelser som ger kunskap om naturens kretslopp, återbruk och hållbarhetsfrågor.

 







Tema

Vi har nu lämnat vintern (Lite tveksam om vi ännu har gjort det i skrivande stund) men barnens upplevelse är att det inte är vinter utan det är vår nu, så nu har vi många spännande samtal om hur vi vet att det är vår och vad som händer när våren kommer, hur märker vi att det är vår? Fråga gärna ert/era barn om hur man märker att det är vår.


Vi på Norr kommer nu ha fokus på årstiden vår och ta reda på allt vi kan om årstiden dessa är några av våra frågor vi ska utforska tillsammans.

• Vad händer i naturen när våren kommer?

• Vad händer på förskole gården?

• Hur märker man när det är vår?

• Har du sett några vårtecken? Vilka?

• Vad kan man göra på våren?

• Vad har man för kläder på sig på våren?

• Vilken är din favoritblomma?

• Vad gör du ute om det regnar?



Här nedan får ni ta del av några av de äldsta barnens teckningar utifrån när de associerar till årstiden vår. 


 


Trevlig vecka önskar pedagogerna på Norr! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar