Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 10 mars 2023

Ubåten -sexårsgruppen skapar nya relationer



 Det krävs tid och möjligheter att lära sig känna varandra för att barnen i en grupp ska fungera tillsammans och kunna samarbeta. En fungerande och trygg grupp bygger på att alla barnen känner varandra så bra som möjligt och att de formas till en fast sammansvetsad grupp som känner tillit och gemenskap med varandra.

När en grupp ska börja sitt arbete tillsammans skapas tryggheten enklast genom att deltagarna tillsammans sätter så kallade trivselreglerna  och det är det vi nu gör vid våra första träffar, vad var det nu vi bestämde och pratade om förra gången som vi ska tänka på??

Det är mycket spritter och nervösa känslor vid dessa första tillfällen ett nytt sammanhang för barnen att träffas på.

Att tillsammans sätta reglerna för gruppen skapar tillhörighetskänsla som i sin tur ökar ansvarstagandet. Kommunikationen i gruppen behöver vara öppen, ärlig och respektfull.


Vi startar träffen som vi alltid kommer göra genom att träna på att sitta i en stor samling tillsammans, lära känna varandra, vad vi alla heter och hur många vi är.

Skolugglan satt och väntade på oss med ett nytt brev och nya utmaningar som barnen verkligen uppskattar. 

Vi leker lekar för att lära känna varandra och skapa goda relationer. Att få leka fritt och lära känna miljön och det utmanande materialet står högst upp på önskelistan så fort vi stiger in i Ubåten så en del tid till detta fick barnen även denna gång.

Vi ser hur barnen skapar nya relationer med barn över avdelningarna och är väldigt nyfikna på varandra.

   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar