Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

torsdag 28 september 2023

Öster- Vi är på upptäcktsfärd för att leta efter Pelle kanins kaninhåla

Vid utevistelsen började vi testa på hur Pelle kanin hoppar när han skuttar iväg så som han gör i sagans värld men det barnen uttryckte var att det var lite svårt att hoppa när man hade gummistövlar på då vädret var regnigt. Barnens önskan var att få hoppa som Pelle Kanin med gymnastikskor på sig så i denna vecka var det gymnastikskor på och vi tillsammans skuttade som kaninen över olika hinder och det vi gemensamt kom fram till att det blev mycket lättare då men allra lättast är nog utan skor så som Pelle Kanin har varje dag.

Då barnen på Öster verkligen är så fascinerade och engagerade i sagan Pelle Kanin så fylls våra dagar med många olika aktiviteter utifrån både planerad och spontan undervisning då barnen ger oss pedagoger så många idéer och frågor som vi tillsammans vill utforska i sagans värld.

 Vi har varit och utforskat en av våra närliggande skogar för att leta efter en kaninhåla. Det vi först och främst fick ta reda på var vilket träd (vad den heter och hur den ser ut) Pelle kanins kaninhåla är vid för att vi lättare skulle kunna leta oss fram till just Pelle Kanins kaninhåla.

”Titta här är det”

”Nej det är för litet”

”Men Pelle Kanin kanske är liten”

”Nej jag vet att kaniner är jätte smala”

”Dom kan vara jätte långa och små också”

”Men hur ska han komma in här om han inte är så liten”

Det blev som ni ser många funderingar och hypoteser från barnen som vi måste utforska vidare.

Vi avslutade aktiviteten i skogen med att vi upptäckte ett brev från Pelle Kanin med ett nytt uppdrag. Fråga gärna ert/era barn va det var för uppdrag.


Vi fortsätter att läsa sagan om Pelle Kanin vid flera tillfällen för att ta reda på och dokumentera vad barnen egentligen blir intresserade av och vad barnen har för funderingar och frågeställningar så vi utvecklar barnens lärande.

Herr Karlsson kläder ligger i grönsakslandet av dom tillverkar Pelle Kanin en fågelskrämma,

Vad är en fågelskrämma och hur ser den ut?

Vi på öster ritar en skiss som vi sedan har som en mall när vi samarbetar för att tillverka en liknande fågelskrämma till vårt grönsaksland.



Några barn blir även intresserade av Herr Karlssons hus, Vi gjorde en spontan aktivitet där barnen samarbetade och målade ett stort papper som vi har använt till att skapa Herr Klassons hus och grinden till trädgården.


I den spontana undervisningen har det tillverkats rekvisita till sagan i materialet salt deg, det blev morötter, Pelle kanins handavtryck med mera.


Vid utevistelsen fortsätter vi med våra uppskattade samarbetslekar och vi har även gjort ett stort sandslott och dekorerat med barkbitar. Genom gemensam fantasi och kreativitet så kan vi tillsammans skapa otroligt härliga kreationer i ett lekfullt lärande.

Hälsning Veronica, Violeta och Camilla 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar