Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 8 september 2023

Norr v.36

 

Norr v.36

Den här veckan har vi börjat arbeta i våra mindre grupper. Grupperna har inte några namn än så länge, då vi tänkt att vi tillsammans med barnen ska hitta på vad vi ska heta. Vi har börjat lite försiktigt med vårt sagotema. Vi upptäckte att barnen gärna tog fram och använde våra sagopåsar med några välkända sagor. Därför har vi valt att utgå från dessa sagor till uppstarten. Sagorna är Bockarna Bruse, De tre små grisarna, Guldlock och de tre björnarna och Rödluvan.


Här är våra sagopåsar.

”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla fantasi och föreställningsförmåga, Lpfö18”

 Första gruppen började veckan med att få ett brev från trollet i bockarna Bruse. Trollet undrade om de ville dramatisera sagan. Det ville de såklart. De tillverkade masker som såg ut som bockarna och spelade upp sagan tillsammans ute på gården vid vår bro. Det blev samtal kring vem som skulle ha de olika rollerna. Om de kunde vara fler än tre bockar. Det blev intressanta diskussioner kring storlek. Vem var störst och skulle gå sist över bron.


”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap, Lpfö18”



De använde också färg och pensel och målade bockarna Bruse och trollet. De har även börjat tillverka en bro i papier mache. Det blev många intressanta diskussioner och tolkningar av sagan mellan barnen under tiden. Ett barn valde att måla en bro och målade planeter istället för bockar.

Andra gruppen började också veckan med sagan om Bockarna Bruse. De målade trollet i sagan med vattenfärg. De diskuterade hur trollet kunde se ut. Vilka färger trollet skulle ha. Om det var stort eller litet.



Men de dramatiserade en annan saga, nämligen ”de tre små grisarna”. De fick först lyssna och titta på sagan. Efter det pratade vi om hur grisarna hade byggt sina hus. Vilket material de hade använt. Sedan fick barnen försöka hitta material inne på avdelningen som de kunde bygga sina hus med. När de byggt färdigt spelade de upp sagan tillsammans.




”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans, Lpfö18”

Den tredje gruppen började veckan med sångsamling. De satt och sjöng olika sånger med rörelser till vilket uppskattades mycket av alla. Barnen följde med i rörelser och försökte sjunga med. Sagopåsarna används även i denna grupp. Det var också Bockarna Bruse som fick inleda arbetet med sagor. Sagan berättas med hjälp av figurerna.

 Alla våra grupper har passat på att vara ute en hel del på gården under veckan, och njutit av sensommarvärmen. Bockarna Bruse sagan fick även flytta ut till sandlådan. Fast då i lite annorlunda form med andra figurer och med en bro byggd av sand.

”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap. Lpfö18”

 

Trevlig helg önskar Pia, Eva och Jenny

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar