Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 15 september 2023

Norr v37

Den här veckan började vi gå till skogen. Det kommer vi försöka göra varje vecka. Fantasin hos barnen kom igång så fort vi kom fram. Enligt några barn hade Spiderman lämnat massor med nät i skogen. Det hade även vuxit upp en Super Mario svamp. Dessa upptäckter ledde till diskussioner om spindlar. Vad kunde det vara för spindel som spunnit näten på marken? Och vad var det för röd svamp? Går den att äta?

 




Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen (Lpfö18).

 

I skogen träffade vi också på Bibbi bibliotekarie, som satt alldeles ensam på en stubbe. Bibbi hade ett brev med sig. Barnen tyckte att Bibbi skulle få följa med oss tillbaka till förskolan så Bibbi slapp vara ensam. Men de tyckte att Bibbi alltid ska få följa med oss när vi går till skogen.

 




Barnen fick också besöka ett sagohus. Vindskyddet på gården hade förvandlats till en sagovärld där alla möjliga sagofigurer hade samlats. Det var Bibbi som hade gjort iordning det mysiga huset, och ville göra barnen uppmärksamma på vad mycket spännande det går att hitta i böcker.





Barnen fick använda iPad för att dokumentera vad vi såg i huset. Bilderna kan vi titta på och prata om när vi vill. Barnen fick själva välja vad de skulle fota. Vi pratade om de olika figurerna under tiden de fotade. 



Förskollärare ska ansvara för att varje barn får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande (Lpfö18).

 

En av grupperna hjälpte Bockarna Bruse bygga en bro ute på gården. Vi samarbetade och samlade ihop material som vi kunde bygga med. Det samlades stenar, pinnar, löv och sand. Alla var nöjda när vi var färdiga. Då kunde vi spela upp sagan. Vi turades om att vara de olika figurerna. Bockarna studsade upp på bron med hjälp av studsmattan av sand och sedan gick de över till andra sidan för att äta löven.

 



                             Trevlig helg önskar Pia, Eva och Jenny på Norr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar