Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 13 oktober 2023

Öster- Vi skapar handdockor som en metodisk infallsvinkel i vår utbildning

Förskoleåren innebär för det allra flesta barn en möjlighet att få uppleva en eller flera nära och ömsesidiga vänskapsrelationer. I denna relation lär sig barnet något som behövs i alla mänskliga relationer. Små barn som leker med varandra, delar erfarenheter och skapar en gemensam historia. I vänskapen lär sig barn förstå turtagning, att styra och reglera sina känslor samt att ta den andres perspektiv. Nu har flera veckor gått av denna termin och vi på Öster ser nu att barnen börjar landa i den gruppdynamik som det har utvecklas att bli när det vid varje terminsstart bildas nya grupper.  Vi ser att man börja hitta sin roll i gruppen och genom vårt arbetssätt att fördela oss i mindre grupper ser vi att barnen växer och vågar va sin egen individ så vi pedagoger kan lyfta och se varje enskilt barns förmåga. Vi har lekt många samarbetsövningar i den fria leken och övat och tränat oss på turtagning och utveckla vår empatiska förmåga, en aktivitet som bidrar till en bra gruppdynamik där vi delar glädje tillsammans. 


I förra veckan var några barn på promenad och letade efter Herr Nilsons grind och efter barnens önskan var det nu dags att själva tillverka en sådan grind som ska pryda vår processväg där uppbyggnad av bokens handling sker.  Att samarbeta och vara kreativa med att bygga upp en grind var inte det lättaste men vi gjorde det tillsammans och vi måste nog säga att vi är väldigt nöjda med resultatet.


Med hjälp av handdockor som redskap kan barn tillföra olika innehåll och bidra olika mycket till något gemensamt i gruppen. Handdockor som en metodisk infallsvinkel i vår utbildning stärker barns kommunikativa förmågor, skapa förutsättningar för social interaktion och utveckling av en positiv kommunikativ identitet. Vi på Öster har nu påbörjat just tillverkningen av handdockor som ska föreställa Pelle Kanin en process som fångat flera av våra barn. Dessa handdockor ska sedan få vara en rekvisita i den fria leken och då vi kommer erbjuda drama i vår utbildning.


I övrigt inne på Öster så är våra barn väldigt kreativa och vill gärna pärla i mängder just nu det skapas olika former, föremål och rekvisita till vårt tema. Härligt att se att ett intresse växer sinsemellan barnen och att deras kommunikativa förmåga utvecklas till ett samspel för att hjälpa och ge förslag till varandra. 

Trevlig helg! 

Camilla, Violeta, Veronica 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar