Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 27 oktober 2023

Norr v.43

Den här veckan gick hela Norr till Abborrberg och plockade kastanjer som vi ska använda till halloweenpyssel. Vi fick reda på hur en kastanj ser ut på insidan. Vi hittade många fina kastanjer, både stora och små. Det fanns så många att vi tappade räkningen. Vi provade hur många kastanjer man kunde hålla i en hand. I ett barns hand fick det plats 6 kastanjer och i en av pedagogernas händer fick det plats 12 kastanjer (Förskollärare ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för antal, tal och mätning samt kunskaper om växter, Lpfö18).




Sagohjältarna och Fantasihjältarna har också lekt lekar tillsammans ute på gården. Vi lekte bland annat ”Alla grisar byter hus” som är en variant på ”alla fåglar byter bo”. Det var 10 barn och fyra rockringar. Varje rockring var ett hus som grisarna skulle springa och gömma sig i från vargen. Men det fick bara plats 2 grisar i varje hus. Efter varje omgång blåste vargen bort ett hus tills det bara fanns ett hus kvar. Vi räknade mycket tillsammans. Hur många grisar kunde t ex gömma sig i tre hus?

Sagohjältarna tillverkade de tre grisarnas hus i olika material på ett papper. Ett hus i trä av glasspinnar, ett hus av halm i spagetti och ett hus av tegelsten i papper klippta i form av tegelsten.


Fantasihjältarna gjorde färdigt björnarnas grötskålar och målade dem i olika färger. För att barnen ska känna att de har inflytande över vad de gör är de med och tar beslut i aktiviteterna vi gör. Barnen fick två och två diskutera och komma överens om vilken färg de tyckte att skålen skulle och sedan måla tillsammans. Den stora skålen blev brun, mellan-skålen blev röd och den lilla skålen blev blå.(Förskollärare ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att fungera i grupp, samarbeta, Lpfö18). 



Barnen i Bamsegruppen är fortfarande mycket intresserade och engagerade Bamsegympa så de har fortsatt med den, de lyssnar på musik och dansar. De fick också höra sagan om Bockarna Bruse och pratar om storlekarna på bockarna. De ville gärna vara med och hålla i figurerna.

Trevlig helg önskar Pia, Eva och Jenny 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar