Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 28 oktober 2022

Öster

 Tema

I veckan har några barn återskapat gamle Tobias utkikstorn ur boken Folk och Rövare i Kamomilla stad genom olika konstruktionsmaterial. Vi använde till exempel magneter och kaplastavar. 



”Man måste vara jättenoga och försiktig annars förstörs balansen och tornet rasar”





Detta är ett exempel på hur vi arbetar mot läroplanens mål att förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmågan att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker material och redskap. 

Under veckan har de mindre barnen tagit del av högläsning ur boken De tre små grisarna som vi kommer att fördjupa oss i och jobba med på olika sätt framöver.



Finmotorik
Vi upplever ett stort intresse för aktiviteter där finmotorik utövas på Öster, till exempel pyssel av olika slag och att färglägga mandalas. Barnen har successivt utvecklat kunskaper i hur man håller sig innanför linjerna samt följer mönster. Det är även ett tillfälle för barnen att öva på koncentration och tålamod, de sitter länge och arbetar med att färglägga och göra färdigt. 



Vi ser också ett stort intresse för halloween som är aktuellt överallt i samhället just nu. Vi har tagit tillvara det intresset och erbjudit en del pyssel i det temat som vi sedan har hängt inomhus på Öster. Ett sätt att utgå från barnens nyfikenhet under planerade undervisningstillfällen.



Här har barnen med hjälp av sitt fotavtryck skapat läskiga spöken



Grovmotorik
I veckan har vi även erbjudit gemensam rörelseglädje i mindre grupper. Det har till exempel varit ”miniröris” och det som barnen kallar ”härm-dans”. Roliga, positiva tillfällen för barnen att öva sin grovmotorik, kroppsuppfattning och balans genom att följa rörelser till musik. 

En grupp barn har i veckan varit i skogen där de utmanades i att gå i skogsmiljö. 


De samlade naturmaterial och formade siffror av det. Några löv kunde bli en nolla, en pinne en etta och kastanjer kunde man lägga ut i form som en tvåa. 











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar