Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 14 oktober 2022

Öster

 Skogsutflykt 

Det blev två utflykter till skogen denna vecka. 

Några barn gick till ”Kamomillaskogen” för att utifrån temat titta efter spår av rövarna samt för att leta naturmaterial till skapande. Barnen samspelade och hittade spår kopplade till figurerna i tema boken. Bland annat en koja som de tror att de tre rövarna bott i. Deras fantasi fick komma till uttryck i form av rollekar inspirerade av temat i en härlig skogsmiljö. 




Vi samlade olika naturmaterial så som pinnar, kottar och löv som vi tog med tillbaka till förskolan. Vi såg en gemenskap bland barnen där de samspelade fint och hjälptes åt på olika vis. Tex hjälptes de åt att komma upp på nedfallna träd och hade koll så alla var med hela tiden. 

Den andra utflykten innehöll bland annat matematik i skogen. Pedagog la ut siffrorna 0-9 och barnen fick plocka material och räkna till rätt antal och lägga nedanför siffran. Syftet var att öka deras kunskaper kring siffror och antalsuppfattning. Hur mycket är en sjua egentligen?



Men till barnens förvåning fattades det en siffra. Det var siffran tre konstaterade barnen snabbt. Olika tankar och funderingar dök upp om vart den var och vem som tagit den. ”Jag vet matematik Märta älskar siffror hon har nog tjuvat den” ” ja jag ska fråga henne nästa gång hon kommer på besök” 

Matematik Märta kom på besök även denna vecka, hon hade siffran två med sig och barnen fick en varsin mandala i form av en tvåa att jobba med tills nästa vecka. Barnen passade på att fråga om siffran tre. Märta hade inte tagit den med flit, hon glömde helt enkelt att lägga tillbaka den efter hon lånat den. Barnen har många funderingar kring Märta vart hon kommer ifrån? Vart hon bor? Hur hon tvättar håret för hon har ju alltid vita vantar på!?

 

Arbetet med bilarna bruzzo är helt färdigt och ni kommer få ta del av det på föräldramötet. Den gruppen fortsätter att jobba med handdockorna och skapa egna sagor, för att sedan gå över till en ny bok/saga De tre små grisarna. De äldre barnen i den gruppen är väldigt insatta i boken Folk och Rövare i Kamomilla Stad och kommer fortsätta att jobba med den på olika sätt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar