Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

måndag 2 september 2024

Norr- Välkomna till en ny termin!

Hej alla familjer och varmt välkomna till en ny termin hos oss på Norr Kompassens förskola.

Fokus den första tiden och framöver ligger på att skapa goda trygga relationer samt att lära känna varandra barn-barn och mellan barn-pedagoger. Vi strukturerar upp vår utbildning så den blir tydlig för barnen och att dom lär känna våra rutiner och miljöer för att barnen ska bli trygga i helheten på vår förskola. Vi kommer redan nu om några veckor erbjuda våra nya barn ett introduktionssamtal för att prata om ert barns första tid på förskolan,

Under hösten har vi planerat att arbeta utifrån boken Bonden blom här nedan ser ni vår planering för innehållet i vår utbildning:

Vi kommer att utgå från böckerna om Bonden Blom för att arbeta mot våra prioriterade mål, där ämnen finns som vi kan koppla till språk, kommunikation, matematik, naturvetenskap. Genom att utgå ifrån en bok skapas möjlighet för att arbeta mot de prioriterade målen på ett sätt som lockar och intresserar barn, där vi medvetet väver in karaktärerna ur boken; i lek, sång/drama, miljö. Vårt värdegrundsarbete genomsyrar hur vi pedagoger tillvaratar barns olikheter och anpassar vårt bemötande .

Vilket lärande, läroplans mål strävar vi att utveckla hos barnen denna termin?

Här nedanför får ni en inblick i vilka läroplans områden ert/era barn kommer att få ta del av denna termin:

 Kultur- förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse fär det lokala kulturlivet.

·    Vi ska väva in kultur i temat och arbeta med djur som finns i olika länder.

·    Vi erbjuder musik, sång och rörelser utifrån olika kulturer som barnen ska få ta del av.

·   Skriver begrepp på olika språk så att barnen får en ökad förståelse för att det finns olika kulturer där man pratar olika.

 Lek- förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla nyfikenhet kreativitet och lust att leka o lära. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla fantasi och föreställningsförmåga.

Vår ambition och tanke är att barnen ska få “leva i karaktärerna”, detta genom att skapa en innemiljö som ger en levande känsla och påminner om miljön i boken. För att locka till lek kommer vi att:

·         Skapa tillfällen där barnen kan leka i små möten och öva på lekoderna: turtagning ömsesidig samförstånd utifrån barns olika behov.

·         Skapa rekvisita, utklädande till karaktärerna, skapa karaktärerna, tex handdockor, troll deg, skapa kartongfigurer som barnen kan använda i sin lek.

·         Närvarande pedagoger som stöttar i lek och uppmuntrar för vidare utveckling.

·         Erbjuda planerade rörelselekar och samarbetsövningar ex En bonde i vår by. Bockarna bruse, Affären öppen eller stängd.

Natur- förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap. Kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.

Vi planera att:

·   besöka skogen regelbundet och väva in det i temat. 

·   arbeta med naturmaterial till att skapa tex skapa karaktärernas namn med pinnar, stenar med mera. ·  Uppmärksamma matematiken med naturmaterial tex utebingo

·  Plantera, samtala om odling, hur processen går till samt odla olika grödor tex morötter. Vad behövs för att något ska växa?

·  Djurfakta utifrån böckerna bonden blom, ta reda på fakta om vad de äter osv.

·  Följa årstidsväxlingen genom att uppmärksamma vädrets växlingar. Tex vid utgång vad för kläder ska man ha idag? Bildstöd för förtydligande av begrepp samt möjliggöra för barn att bli kompetenta.

Som ni ser så har vi planerat för en spännande resa i sagans värld genom boken Bonden blom och vi ser verkligen framemot att se barnens lärprocesser och progression i barnens utveckling och lärande även denna termin.



Hälsningar från pedagogerna på Norr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar