Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 9 februari 2024

Norr v.6

 Den här veckan har vi pysslat lite inför Alla hjärtans dag efter barnens önskemål. Vi skapade kort att ge bort till någon man tycker om. Vi målade hjärtan med hjälp av toarullar och röd färg. 

Sagohjältarna har letat geometriska former. Alla fick olika geometriska former i olika färger. Sedan skulle vi ta reda på vilken kompis som hade den form och färg vi letade efter. Vi spelade också ett färg- och räknespel. Vi fick slå en tärning för att se vilken färg vi skulle fylla i. 


 Fantasihjältarna har arbetat med bokstäver och läst om rymden. Vi spelade två spel. Ett rymdmemory som vi skapat själva. Vi valde tillsammans vilka rymdrelaterade bilder som skulle vara med i spelet. Vi spelade också ett bokstavsmemory som visade bokstäver som finns i våra namn. Vi spelade om och om igen. Det är spännande att se sitt eget namn på korten.

 ”Det är min bokstav!” 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap (Lpfö18). 

Vi läste om Förskolan Äventyret på rymdresa igen och läste spännande fakta om rymden med hjälp av poly-glutt på Ipaden. Vi fick veta att jorden snurrar väldigt fort, flera tusen km i timmen. Men det märker vi inte. Vi försökte känna efter om vi märkte av att det snurrade. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier (Lpfö18) 

Den här veckan var det femårsgrupp igen. Där spelade vi olika spel. Det var bland annat fia med knuff och fyra-i-rad. 

Vi som var kvar på Norr lekte bokstavskurragömma. Vi gömde kort med barnens namn runt om på avdelningen. Först skulle vi hitta vårt eget namn. Sedan skulle vi hitta en kompis namn. Vi fick bara leta ett kort i taget och inte berätta om vi hittade någon annans kort. Bokstäverna gömde sig på alla möjliga konstiga ställen.

Vi skapade också rymdraketer som vi satte upp vid våra planeter på väggen. 

 ”Min ska åka till Jupiter” 

”Min ska sitta här vid solen” 

Vi tränade finmotoriken i detta skapande. Vi övade på att klippa (hur vi håller i saxen), rita och skriva (penngreppet). Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning (Lpfö18). 


I gympasalen tränade vi grovmotoriken med en hinderbana. Vi gick balansgång, klättrade och övade kullerbyttor. 


Bamsegruppen fortsatte skapa sina halsband med pastan de målade förra veckan. Pastan träddes på tråd. Det var en utmaning och krävde en hel del koncentration. Vi hade sångsamling med hjälp av vår sångpåse med figurer. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap (Lpfö18).

"Jag kan själv"



Trevlig helg önskar Pia, Eva och Jenny 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar