Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

torsdag 8 februari 2024

öster - Skogsutflykt för att spana och speja efter spår

I början av denna vecka såg vi marken och naturen kändes lite vårig vi lekte lekar utomhus och en stor favorit är leken ”herr Karlsson” som denna gång innebar att vi förvandlades till en massa kaniner och en fick vara herr Karlsson. Kaninerna fångade en massa grönsaker från herr Karlssons trädgård och sorterade dom i färg och form och räknade de olika grönsakerna.  Tänk att vi tillsammans hittar på olika aktiviteter utifrån boken Pelle Kanin som utvecklar och utmanar barnens förmågor.


I tisdags vaknade vi alla till ett snö landskap och det blev stor glädje för barnen att snön var tillbaka igen för vi har en del kvar att upptäcka och utforska denna årstid.  Det blev en spontan lek då vi fantisera att vi borrade hål i isen för att pimpla fisk.  Vi pratade och reflekterade kring ordet pimpla fisk och funderade och tog reda på barnens hypoteser om hur det är under isen egentligen.

”Det är mörkt”

”Fiskarna ser inget”

”Fiskarna behöver ficklampor”

Men hur ska fiskarna hålla ficklamporna då?

”Med fenorna uttryckte barnen”


Det barnen tyckte var svårt att ha svar på var hur fiskarna får mat denna årstid och under isen, prata gärna med ert/era barn så får vi se om vi tillsammans kan komma fram till några idéer eller kunskaper om det.

Efter pimpel aktiviteten så var det dags att grilla fisken så vi hade något att äta, härligt med kreativa och fantasifulla barn.

Det blev en skogsutflykt denna vecka, ett ordentligt rörelse pass och en utmaning att ta sig fram till skogen på vintervägarna.

När vi väl var framme blev det bokstavs jakt och skrivna meddelande till Pelle kanin där vi uppmanade honom till att visa oss olika spår i skogen.  Vi spana och speja efter olika spår i skogen och vi hittade alla möjliga sådana.




Några barn här även fått i utbildnings syfte letat och forskat om spår på lärplattan och vi hittade flera forskare som berättade för oss om just spår och vilka spår som tillhörde vilket djur. Väldigt spännande och ett stort fokus här inne på Öster är just nu spår.

Hälsning!

Violetta Veronica Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar