Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 18 oktober 2024

Öster- min tallrik är en cirkel

 

Tema

Vi har fortsatt vårt arbete med att skapa en hemvist för karaktärerna i boken. Tillsammans med barnen har vi skapat en tekopp till Nils och Bertil som de kan bada i, precis som i boken. Vi har även börjat sjunga på sången vad det är bra att jag har dig. vi passar då på att prata om hur det känns att vara ensam



I vårt arbetet med djurfakta har vi tagit reda på, vad det finns för olika råttor, hur de ser ut, vart i världen de finns, hur råttspår och deras klor ser ut. Efter att barnen sett spåren konstaterade de att det ser ut som våra handavtryck. så vi provade att göra handavtryck i degen för att jämföra.  

 




Naken Råttan finns i Afrika och är släkt med mullvaden, brun råttor finns i många olika länder.
"men i Sverige har vi dammråttor" kommenterade ett av barnen. 


Att råtta kallas annorlunda i olika länder var väldigt spännande, så vi tog reda på hur man säger råtta på olika språk. 



Vi har även tagit reda på hur ett råttbo kan se ut, vi läste till oss att de ofta gräver hål och bor där. På barnens initiativ skapade vi ett råttbo som skulle funka som en fälla. 



Skogen 

I torsdags var vi i skogen för att leta efter råttbo och skapa en brasa till Råttan


" där är ett råtthål "


 "Det regnar löv" 
Barnen blev fascinerade över att det föll så mycket löv, det var väldigt fina färger och vackert att se. 



De samlade pinnar och byggde gemensamt en brasan till råttan. Barnen kom på att man kan använda röda löv så det ser ut som eld. 

Matematik

Vi har erbjudit olika aktiviteter där barnen fått tillfälle att bekanta sig med olika former. så som kvadrat, cirkel, rektangel och triangel. vid ett senare tillfälle när vi jobbade med att kolla upp hur råttans klor ser ut, sa ett barn att "råttans klor ser ut som en triangel de är spetsiga nertill" även vid matsituationen såg barnen samband och benämnde former, ” kolla tallriken är en cirkel” och ”min smörgås är en kvadrat”




Trevlig helg 
/Violeta & Veronica 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar