Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

torsdag 10 oktober 2024

Öster - Den här plankan är 29 cm , lika lång som en stor Råtta.

Tema

Vi har de senaste två veckorna jobbat med att lära oss mer om Råttor. Vi började med att göra en tankekarta där barnen fick ge uttryck för sina tankar och berätta vad de ville veta om Råttor. De undrade bland annat hur lång en råtta kan bli? Kan Råttor simma? Vad äter Råttor? Och hur många bebisar får en Råtta? 

 Vi läste till oss att en Råtta kan bli upp till 29 cm lång, och för att få en känsla av hur långt det faktiskt är, fick barnen i uppgift att mäta olika föremål för att se om de kunde hitta något som var just 29 cm.

Med hjälp av linjaler gick de runt och undersökte olika föremål. Det blev en rolig aktivitet där de inte bara tränade på att mäta, utan också fick en bättre förståelse för längd och storlek. Barnen blev väldigt engagerade och lärde sig att uppskatta längder genom att aktivt mäta och jämföra. 




”Den här plankan är 29cm lika lång som en stor Råtta”

”Min hand är nästan 11cm. lika stor som en liten Råtta. Fast mindre än den stora. ”


Matematik

En Råtta kan få upp till tolv råttbebisar i en kull. 
Då vi ville konkretisera siffran tolv och delge barnen uppfattning om hur mycket 12 är, har vi erbjudit olika aktiviteter. Bland annat fick barnen i uppgift att hämta tolv föremål. Då det var en grupp uppgift kom de så småningom fram till att de måste samarbeta för att få fram rätt antal. För antingen blev det för många, då flera barn samtidigt plockade fram och bort eller så blev för lite istället. Men de samarbetade bra och kom överens om att bara en utav dem plockar bort ett föremål i taget. 


På eftermiddagen kom Matematik Märta med siffran tolv och barnen fick hjälpa henne att räkna till tolv och plocka tolv löv. Sedan fick de leka olika matematik inspirerande leker, där de fick springa fram och plocka upp en siffra som man blev tilldelad och springa tillbaka och lägga den i Märtas portfölj. 

 

Skapande

Barnen har även varit med och skapa 12 små råttor till vår dokumentationsvägg i hallen. Vårt mål med dokumentationsväggen är att skapa ett reflekterande lärande där barnen får möjlighet att se tillbaka på vad de gjort och reflektera, diskutera och vidareutveckla sitt lärande och sina tankar. Ta gärna en titt där. 




Trevlig helg 

/Violeta & Veronica




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar