Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 19 januari 2024

Norr v.3

Sagohjältarna och Fantasihjältarna har börjat läsa en bok som heter Förskolan Äventyret på rymdäventyr. Det är denna bok vi kommer arbeta med och utgå ifrån i vårt temaarbete under vårterminen.

Sagohjältarna och Fantasi hjältarna har passat på att göra lite experiment i snön den här veckan, medan den fortfarande ligger kvar. Det blev lite kallt om fingrarna men det var spännande. Vi försökte göra is-planeter i olika färger, men det gick inte som vi tänkt oss. Vi använde oss av ballonger som vi försökte fylla med vatten. Vi försökte först att hälla vatten i ballongerna med hjälp av en tillbringare med vatten, men då fick vi i väldigt lite vatten i ballongen innan det började rinna över. Sedan försökte vi fylla ballongerna med hjälp av kranen och det gick lite bättre. Men så fort vi släppte ballongen så sprutade vattnet ut, så vi lyckades inte hälla färg i ballongen. Vi kom fram till att nästa gång vi försöker ska vi hälla i färgen först och sen vatten med hjälp av kranen. Vi provar oss fram.


Sedan provade vi att hälla färg i tillbringaren med vatten för att se vad som händer ute i kylan. ”-Färgen blir som ormar”

Vad händer om vi rör runt med skeden? ”-Det blir blått”

Vad händer om vi häller det färgade vattnet i snön? ”-Vilka fina mönster” ”-Det blir is!! Blå is!!”

 

Vi upptäckte att det lite varmare vattnet blev till blå och röda isbitar när det hamnade i den kallare snön. Det blev ”rymdstenar” Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen (Lpfö18).

Sagohjältarna har börjat skapa rymdhjälmar som de kan ha på sig när vi åker på resor i rymden.


Fantasihjältarna har skapat en sol till sina egna planeter och sitt eget solsystem. Vi pratade om solen. Vad vet vi om solen? ”-Den är jättevarm och stor” ”-Den är långt borta”

 

Vilka färger har solen? ”-Den är gul och röd och orange” Vi kom fram till att vi ville ha dessa färger på vår sol också. Vi tittade på bilder på solen och hur jorden rör sig i förhållande till solen. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap (Lpfö18).

 

Alla barn på Norr åkte också på en resa till rymden. Vårt lilla röda hus på gården blev en rymdraket. Bibbi och vår nya kompis astronauten följde såklart med. Vi kom tillsammans fram till att vi skulle landa på månen först. Där hittade vi spår av rymdvarelser och deras rymdskepp i snön. Vi hittade också några små rymdvarelser som hade gömt sig i snön.

 

Vi har också provat på rymdyoga. Det var lite krångligt att hålla balansen. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning (Lpfö18).

Trevlig helg önskar Pia, Eva och Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar