Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 2 september 2022

Uppstart av höstens tema

  

Då är vi återigen igång med vår pedagogiska utbildning inne på norr, vi hälsar alla barn och vårdnadshavare välkomna tillbaka till en ny spännande termin. Vi har även en ny kompis och två nya pedagoger som vi varmt välkomnar till oss.

Denna termin har vi pedagoger planerat för att utveckla barnens kunskaper och lärande i vårt tema Allemansrätten vid våra undervisningstillfällen som är utgångspunkt utifrån enhetens gemensamma tema ”hållbar utveckling, hållbara framtid”

Vår uppstart med vårt tema har denna vecka varit att läsa sagan Ali, Sara och Allemansråttan. Detta är en saga som är framställt av Håll Sverige Rent som riktar sig mot de små barnen. Sagan är bra som utgångspunkt till diskussioner kring hur man ska agera i naturen.

Sagan handlar om Ali och Sara som ska ut i skogen och bygga en koja. Vilka pinnar får de bygga kojan med? Får de gå in till korna i kohagen? Vilka blommor får de plocka? Är det okej att slänga skräp i skogen? Som tur är träffar de på Allemansråttan som är en hejare på allemansrätten och vill berätta och lära barnen om allt han kan.


I veckan begick vi oss sedan till skogen och där träffade barnen på en kompis ”råttan” som i dagsläget inte har något namn men som vi såg hade en väldans massa blod på sina ben.

”En massa blod”

”det är djuren som bitit på den”

”den har ramlat ner från stenen och skadat sig”

”den har skadat sig på skräpet”


Var några av barnens reflektioner om vad som har hänt med ”råttan”

Vi passade även på att utforska skogen och leta efter saker som inte tillhör naturen för att sedan samla ihop och reflektera över hur och varför det hamnat där och vart det egentligen tillhör.

Resterande av veckan har barnen reflekterat och haft många funderingar och frågor om händelsen vi träffade på tidigare i veckan, vi pedagoger dokumenterar barnens funderingar, påstående och visade intressen för att planera vidare nästkommande veckans undervisningstillfällen.





I övrigt i vår utbildning fokuserar vi nu lite extra på att skapa trygga goda relationer mellan barn-barn och barn-pedagoger som är nyckeln till barnens utveckling och lärande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar