Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 1 mars 2024

Söder V.9

 

SÖDER V.9

Nu har det gått ytterligare en vecka och verksamheten har varit i full gång. Här kommer ett axplock av saker som vi har hunnit med.


Glitterstjärnan har den här veckan konstaterat att vi är trötta på vintern. Vi har istället börjat prata om våren! Vi började med att  diskuterat vad som händer i naturen och vilka högtider som infaller under Våren. 

- Det börjar växa blommor då.
- Snart är det Påsk.

Efter diskussionen bestämde vi oss därför för att göra egna påskliljor för att skynda på våren lite. 
Först tittade vi på bilder på påskliljorna sen satte vi igång att skapa!






Skogen

Den här veckan har vi äntligen varit i skogen igen. Det var ett kärt återseende och barnen var extra taggade på vistelsen. Vårt fokus den här gången att repetera våra regler som vi har när vi går iväg. Vart måste vi stanna, hur långt får man gå iväg från en pedagog och så vidare.  


Vi hann även med att lyssna på alla ljud skogen har att bjuda på, äta frukt och klättra på alla stenar och träd 



Glitterträdsgruppen

Förra veckan möttes glitterträdsgruppen av ett spännande brev. Brevet visade sig vara från en groda som ville flytta in hos oss. Barnen fick i uppdrag genom brevet att ta hand om grodan då han råkat hoppa bort från sina föräldrar. Barnen diskuterade olika boendemöjligheter för grodan hos oss på söder. De alla var överens om att grodor nog trivs bäst ute i värmen men då det är vinter just nu behöver vi skapa ett tryggt och skuggigt hem tills våren och sommaren kommer.

Denna vecka fick barnen ytterligare ett brev av grodan då han upplevde att denna kyla inte är något för honom. Barnen fick i uppdrag att tillsammans komma på hur vi på bästa sätt blir varma. Genom kloka tankar och gemensamma bra lösningar skapade vi en brasa åt grodan och hittade även ett par byxor. Vi gjorde också en fin halsduk för att bli extra varm. Barnen började reflektera över att vi människor blir ju varma av rörelse och i Grodan boken åker haren skridskor för att bli varm. Därför skapade barnen en hinderbana åt Grodan för att fortsätta hålla värmen.

Genom en fantastisk fantasiförmåga och ett omsorgsfullt och empatiskt tänkande hos barnen blev undervisningstillfället lekfullt och pågick under en lång stund under dagen. I fortsättningen kommer barnen i glitterträdsgruppen varje vecka få ett brev från grodan där barnen kommer få mötas av olika uppdrag, allt ifrån matematik, språklekar, naturvetenskap och teknik.  






Trevlig helg önskar Rasmus, Amanda,

 Gunilla och Linda.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar