Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 8 mars 2024

Öster- Vad betyder ordet diskriminering?

Denna vecka har vi hälsat Julia välkommen tillbaka till Öster. Hon är förskollärarstudent och hon gör sin praktik hos oss mellan v10-11. Hon är väldigt uppskattad av barnen och de är glad över att hon är tillbaka. I hennes utbildning så fokuserar hon just nu på ämnena Teknik och Naturvetenskap och kommer planera undervisning i dessa ämnen som hon kommer ha med några barn i nästa veka.

Under veckan som varit har vi lekt lekar utomhus banankull är en återkommande lek som barnen gärna leker. Vi har även lekt djurgympa som går ut på att barnen ska komma på ett djur som börjar på deras begynnelsebokstav och även hitta på en rörelse och ett ljud till djuret. Sedan ska kompisarna härma detta. I denna lek tränar vi på ett lustfyllt sätt bokstäver, turtagning, lyssna på en instruktion.

Vi har fortsatt vårt arbeta kring barnkonventionen denna vecka har vi arbetat med rättigheten allas lika värde och att inget barn får bli diskriminerad. Ordet diskriminering var lite svårt tyckte barnen och de visste inte vad det betydde. Det blev lättare när vi pratade om det och berättade att det betydde orättvis behandling. Vi gjorde en övning i gympasalen kring detta vilket väckte många tankar och känslor hos barnen.

Utomhus har några barn haft matematiska utmaningar där uppdraget var att hämta antalet naturmaterial som vår stora tärning visade. Att konkretisera antal och mängd i ett lekfullt lärande.

Vi har också börjat planera för vad vi ska plantera i vårt kommande trädgårdsland som vi ska skapa till Pelle kanin, grönsaker blev det självklara valet utifrån barnens tankar och åsikter.  Deras tankar om vad vi ska planterade följde med till leken utomhus och vips så hade det vuxit upp morötter i sandlådan, vilka kreativa fantasifulla barn vi har underbart att se. Barnen har även många funderingar på hur allt i naturen växer, det växer ju många olika saker i naturen och våra trädgårdar innehåller växter, grönsaker och stora träd men hur kommer allt ditt och hur kan dom leva där. Dessa funderingar och frågor kommer vi tillsammans arbeta vidare med och utforska tillsammans.

 



Spår är vi proffs på inne på öster och barnen har nu upptäckt att man kan se och upptäcka spår på olika sätt tillexempel om man hittar en frukt som någon har ätit på så kan man utforska vilket djur som varit i Herr Karlssons trädgård.

Trevlig helg! 

Camilla, Violetta, Veronica    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar