Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

onsdag 23 november 2022

Öster

Barnkonventionen 

Under förra veckan fokuserade vi på Barnkonventionens dag, vilket är dagen som uppmärksammar FN:s konvention om barns rättigheter. På olika sätt lyfte vi frågor som rör allas lika värde. Till en början fick barnen ta del av en kort film anpassad för förskolan, som pedagogiskt förklarar innebörden av barnkonventionen. Det uppstod många tankar, reflektioner och diskussioner mellan barnen och med oss pedagoger. Vi valde att fördjupa oss extra mycket i artikel 2 som lyfter allas lika rättigheter och lika värde, samt artikel 13 som handlar om att varje barn har rätt till yttrandefrihet, att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter. 

För att koppla dessa frågor till barnens verklighet läste vi boken "RÄTT LÄTT" vilket bidrog till diskussioner om hur man kan göra om man inte vill något. Barnen kom fram till att man kan säga "stopp" och visa med handen. Därefter fick barnen rita av sin egen "stopp-hand"

Detta är ett exempel på hur vi arbetar för att stärka barnens egen integritet och trygghet i att uttrycka sina känslor. 






När vi reflekterade kring allas lika värde kom vi in på frågor som rör olikheter. Vi är alla olika, ser olika ut, har olika bakgrund men är alla lika mycket värda. Barnen fick fundera över hur en familj kan se ut och de kom fram till att det finns olika familjekonstellationer och att man har olika boende. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar