Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 11 oktober 2024

Ubåten V.41

Ubåten V.41

Då har ännu en fullproppad vecka passerat på Ubåten och vi har som vanligt hunnit med en mängd olika aktiviteter. Här kommer några av sakerna barnen har gjort under veckan!

Väpplarna

Den här veckans temaarbete har fortsatt handla om olika sätt att bo på. Barnen har fått pröva på ett nytt material i sitt skapande av hus. Medans vi byggt har vi fortsatt att prata om olika boendesituationer och att det inte ser likadant ut för alla.

Materialet heter Fisher Tips och ser ut som små korvar. Barnen tyckte att det var riktigt roligt och konstruerade alla möjliga typer av saker. 




Det regnar och regnar.. 
Den här veckan har vi verkligen fått känna på vad hösten har att erbjuda och vi har tyvärr fått lägga Under hökens på is. Regnet har dock inte stoppat oss ifrån att vara ute. Barnen har bland annat experimenterat med vatten och hoppat i alla vattenpölar. 


Språkstärkande aktiviteter

Under veckan har vi haft en mängd olika språkstärkande aktiviteter. Barnen har bland annat fått lyssna på flanosagor, rimmat samt haft mungymnastik. 


Några av barnen har även haft en mindre diskussionsgrupp där de har arbetat med Djuren på Djuris. Djuren på Djuris är ett material från UR med ett gäng fiktiva karaktärer som går på en förskola och ställs inför olika dilemman. Efter avsnittet diskuterar vi samma dilemma som djuren ställts inför. Det för att barnen ska få en möjlighet att reflektera, diskutera och ventilera sina tankar i ett mindre möte.


Halloween
Barnen är väl medvetna om att det snart är Halloween och det syns verkligen i deras skapande. Barnen har på eget initiativ skapat pumpor, spöken, fladdermöss och allt som hör till halloween. Barnen har även önskat att få komma utklädda till förskolan. Det är självklart något som går att lösa, vi kommer att kollar på ett passande datum och återkommer!



Trevlig helg önskar 
Rasmus, Amanda och Camilla.









torsdag 10 oktober 2024

Öster - Den här plankan är 29 cm , lika lång som en stor Råtta.

Tema

Vi har de senaste två veckorna jobbat med att lära oss mer om Råttor. Vi började med att göra en tankekarta där barnen fick ge uttryck för sina tankar och berätta vad de ville veta om Råttor. De undrade bland annat hur lång en råtta kan bli? Kan Råttor simma? Vad äter Råttor? Och hur många bebisar får en Råtta? 

 Vi läste till oss att en Råtta kan bli upp till 29 cm lång, och för att få en känsla av hur långt det faktiskt är, fick barnen i uppgift att mäta olika föremål för att se om de kunde hitta något som var just 29 cm.

Med hjälp av linjaler gick de runt och undersökte olika föremål. Det blev en rolig aktivitet där de inte bara tränade på att mäta, utan också fick en bättre förståelse för längd och storlek. Barnen blev väldigt engagerade och lärde sig att uppskatta längder genom att aktivt mäta och jämföra. 




”Den här plankan är 29cm lika lång som en stor Råtta”

”Min hand är nästan 11cm. lika stor som en liten Råtta. Fast mindre än den stora. ”


Matematik

En Råtta kan få upp till tolv råttbebisar i en kull. 
Då vi ville konkretisera siffran tolv och delge barnen uppfattning om hur mycket 12 är, har vi erbjudit olika aktiviteter. Bland annat fick barnen i uppgift att hämta tolv föremål. Då det var en grupp uppgift kom de så småningom fram till att de måste samarbeta för att få fram rätt antal. För antingen blev det för många, då flera barn samtidigt plockade fram och bort eller så blev för lite istället. Men de samarbetade bra och kom överens om att bara en utav dem plockar bort ett föremål i taget. 


På eftermiddagen kom Matematik Märta med siffran tolv och barnen fick hjälpa henne att räkna till tolv och plocka tolv löv. Sedan fick de leka olika matematik inspirerande leker, där de fick springa fram och plocka upp en siffra som man blev tilldelad och springa tillbaka och lägga den i Märtas portfölj. 

 

Skapande

Barnen har även varit med och skapa 12 små råttor till vår dokumentationsvägg i hallen. Vårt mål med dokumentationsväggen är att skapa ett reflekterande lärande där barnen får möjlighet att se tillbaka på vad de gjort och reflektera, diskutera och vidareutveckla sitt lärande och sina tankar. Ta gärna en titt där. 




Trevlig helg 

/Violeta & Veronica




Söder- Vi fortsätter vår resa genom Sverige åkandets i olika fordon och lär känna familjen Fox och kanin familjen.

Vi har reflekterat och funderat kring Sveriges karta med de äldre barnen, vilken stad bor vi i och barnen själva har fått berätta om vilka städer de besökt och hur dom tog sig dit, med bil, tåg, båt, flygplan.

Vi har reflekterat och diskuterat om vad barnen själva tycker om att resa och vilket fordon dom tycker om att åka i det kan vara alltifrån, vagn, cykel, bil, buss, tåg med mera.

 


Familjen Fox är familjen som boken vi utgår ifrån i vårt tema (med de äldre barnen) handlar om och denna familj har verkligen fångat barnens intresse. Vi konkretiserar tydligt med hjälp av en bild på familjen hur dom reser runt.

Vi leker lekar utomhus som bearbetar de olika fordonen familjen reser i.


Vi har skapat och målat hjul till bussen/bilen vi ska göra inne på Söder. Vi har även målat familjen Fox.

Syftet var matematik (antal och former) samt fantasi, hur ser familjen Fox ut? hur ser en räv ut? Många funderingar och frågor att bearbeta tillsammans i ett lekfullt lärande.

Vilka färger behöver vi? hur kan vi blanda till en ny färg som orange, det blev många olika färg upptäckter när vi blandade olika färger med varandra.


De yngre barnen har startat sin resa genom att bekanta sig med kanin familjen och lila igelkotten. Dom har byggt ett hus där dom startar sin resa och inreder med möbler och fokuserar på läges ord. Kaninen sitter på stolen, kan du lägga täcket på pappa kanin med mera.
Resan ska nu påbörjas tillsammans med kaninerna i fordonet bil som vi tillsammans ska bygga och konstruera.

Utomhus tränar vi vår grovmotorik genom att göra hinderbanor som barnen har ett stort intresse för, vi fångas och tar in höstens färger i färg och form både i skogen och på vår utegård. Vi har hittat stockar och grenar i skogen som vi tillsammans fantiserat till olika fordon som vi åker runt i biland träd och djur, så härligt att uppleva naturen i ett fantasifullt och lekfullt lärande.

Hälsning Jenny, Linda, Gunilla 

 

fredag 4 oktober 2024

Ubåten V.40

 

Ubåten V.40

Tema!

Denna veckan har några av barnen fortsatt jobba med sina hus via Väpplarna. Vi har jämfört bilderna de ritade förra veckan med verkliga bilder på barnens hus som vi hittat på Streetview. Barnen har verkligen ett öga för detaljer och upptäckte att bilderna vi googlade fram inte riktigt stämde överens med hur deras hus ser ut idag. Barnen fick även i uppgift att reflektera över olika boendesituationer i världen. Detta genom att kolla på olika bilder med boenden och livssituationer. Vi kom fram till att vi inte har det lika i världen. Många frågetecken dök upp och en känsla av orättvisa infann sig hos barnen. Vi kom in på att alla inte har hus att bo i, mat att äta eller vatten och dricka när man är törstig. Att vissa människor i världen behöver gå långt för att hämta vatten. Vi testade därför att räkna hur lång tid det tog för oss att hämta vatten. Vi kom fram till att det endast tog sju sekunder. Detta var en ögonöppnare för barnen och vi var överens om att vi har det väldigt väldigt bra. 





Alla diskussioner och samtal om hus och olika boendesituationer har verkligen inspirerat barnen att konstruera egna hus med hjälp av olika tekniker och material. 





Säga stopp!

Några av barnen har under veckan övat på att säga stopp. Barnen har på ett lekfullt sätt fått dramatisera olika dilemman med hjälp av gosedjur. De har också diskuterat olika sätt att visa när någonting inte känns helt rätt. Barnen ställde massa egna frågor under diskussionen och en av dem var att "vad gör man om kompisen inte lyssnar, inte ens när fröken säger till? 

Under hökens...

Vi har såklart fortsatt med vår fantastiska utohuslek "Under hökens vingar kom". Vi alla springer oss varma och får en undervisning i såväl färglära som konflikthantering. Vi har dock behövt utmana barnen i lite andra regellekar denna vecka då vi behövt en paus från vår favoritlek. Barnen har fått testa på att leka, getingen, banankull och vad är klockan farbror lejon. Fråga gärna era barn om detta så får ni också lite motion i helgen :)


Trevlig helg önskar vi på Ubåten!








torsdag 3 oktober 2024

September månadsbrev

Vårt tema inne på väster är känslor.
Denna månaden har vi valt att arbeta med känslan glädje.

Att arbeta med känslor innebär att barnen lär sig att känna igen och namnge både sina och andras känslor.
Barnen får lära sig att ge uttryck för sina känslor på ett sätt som är konstruktiva, både på egen hand och genom att vända sig till en vuxen och få hjälp med det. 

Att kunna sätta ord för sina känslor och på så sätt berätta om sitt mående är en viktig skyddsfaktor för barns psykiska hälsa. 

Vi som arbetar inne på väster hjälper barnen att stödja deras utveckling genom att skapa en trygg och känslomässig stödjande miljö, där barnen lär sig att förstå och hantera sina känslor på ett positivt sätt. 
Och detta gör vi genom att uppmuntra till empati redan från en tidig ålder.
Detta tycker vi pedagoger är mycket värdefullt för barnens utveckling och lärande. 

Vi övar på empati tillsammans och dess betydelse.
Vi diskuterar och reflekterar tillsammans med barnen om känslans glädje.
Hur det känns att vara glad och vad det är som gör oss glada. 


Skapande 

Genom kreativa aktiviteter får barnen möjlighet att uttrycka sina känslor och tankar, vilket främjar barnens självkänsla och självständighet. Barnen ska ges tid och rum till eget skapande. De ska få möjlighet till att utforska, reflektera och beskriva sin omvärld.




Att måla med färg för att uttrycka känslor är ett bra verktyg för barn att använda innan de lär sig sätta ord på sina känslor.

 

vi målar en cirkel.


Det känns kallt på handen.




Titta vad fint !



Här är Draken och Glädjen (Gladis).




Vi skapar en plats inne på väster där vi kan stå på om vi känner att vi behöver en kram.
Vi betonar att man kramas bara om man vill krama eller vill bli kramad.
Att det är viktigt att säga ifrån om man inte vill!



Vi skapar en trygg och kärleksfull miljö inne på väster.
Kramar kan vara en fantastisk form av känslomässigt stöd och kan bidra till att skapa en atmosfär av tillit och välbefinnande. 







Vi Målar ute på innegården barnen väljer en färg och målar innanför linjerna, här tränar vi på finmotoriken.




Inspiration och kreativitet!
Här skapar barnen Draken och Glädjen på egenhand.






Närmiljön

En gång i veckan går vi iväg med en lite grupp barn till skogen eller på en promenad runt om i närområdet och detta gör vi för att barnen ska skapa en nyfikenhet och utmaning i deras grovmotorik.


Vi visar Draken båtarna i Lindö.


Vi letar efter krokodiler och hajar men vi hittar bara en anka. 





Leken 

Leken är grunden för välbefinnande, utveckling och lärande.
 Med hjälp av lek utvecklar barnen sin fantasi, sociala förmåga och relationsskapande.
Leken kan utmana barnens språkförmåga, kommunikation och problemlösning. 


Vi leker rulla bollen till varandra och berättar vad som gör oss glada.



Vi rullar bollen till varandra på flera olika sätt och tränar på samarbetsförmågan.







Trevlig helg Önskar 

Vanja Noas och Christine