Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 31 maj 2024

Norr v.21 och v.22

Förra veckan blev det besök till hagen. Tyvärr såg vi inga kor. Men vi klättrade och undersökte för fullt i skogen. Vi hittade kojor, spindelnät och många myror. 



Bamsegruppen tog fram många härliga färger och tränade finmotoriken genom att måla. Den här veckan har de planterat ärtskott som de ska följa och se hur de växer. Sen blev det också bamsegympa där de tränar grovmotorik och koordination. Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla förståelse för naturens olika kretslopp, kunskaper om växter (Lpfö18).


Sagohjältarna skapade en klocka tillsammans och pratade om tid. Hur man mäter tid. De pratade om sekunder, minuter och timmar. De satte timer för att se hur lång en sekund och en minut är. Ute på gården satte de timer på en timme för att se hur mycket de hinner leka på en timme. De skapade också en framsida till sin saga. Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla förståelse för rum tid och form (Lpfö18).

Fantasihjältarna skapade också en framsida till sin saga och tog bilder till sagan med iPad. Det använde sig av teckningarna de ritat, planeterna och astronauterna de skapat och arrangerade bilderna så de skulle passa deras saga. Barnen bestämde själva hur bilderna skulle se ut och vad som skulle vara med. När de fotat färdigt så gjorde barnen en film med sina planeter och astronauter med historier de hittade på. Efter de filmat varandras berättelser så tittade vi på filmerna tillsammans. Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra (Lpfö18).





Den här veckan fick barnen rösta om var de ville gå när vi hade vår utedag. Barnen röstade fram att de ville gå till lekparken, så det gjorde vi. Vi klättrade, hoppade och gungade. 



Det blev mycket rörelse och motorikträning denna vecka. Då vi också var i gympasalen, där fick barnen träna balans, kullerbyttor mm i en hinderbana som vi byggde tillsammans. 


Sagohjältarna och Fantasihjältarna gjort färdigt sina sagor. Det blev spännande berättelser. Alla kompisar har varit med och skapat sagan. De har själva kommit på berättelserna, ritat bilder och fotat bilder till sagan. Det blev precis lagom färdigt till Sommarfesten vi hade, och blev på så sätt ett litet avslut på terminens arbete. Alla kompisar fick ett varsitt exemplar av sin grupps saga. 


Vi hade som sagt Sommarfest i veckan där vi tackade av våra blivande skolbarn. De fick enligt Kompassentradition ”hoppa” ut genom fönstret på förskolan för att symbolisera sin övergång från förskolan till skolansvärld. De var mycket spända och såg fram emot det. De andra kompisarna stod och hejade och klappade.

Vi vill med denna bild önska er alla en härlig sommar.
Eva, Pia och Jenny


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar