Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 13 september 2024

Söder "Vi åker jorden runt"

Hej vi hälsar nya som gamla familjer välkomna till en ny termin i vår utbildning på Söder.

Denna termin kommer vi ha ett tema som vi kallar ”Vi åker jorden runt” där vi utgår från två böcker som heter just Vi åker jorden runt och den första resan.

Vi utgår från böckerna och genom diskussioner och bilder från olika länder påvisa likheter och olikheter i olika länder, samt ge barnen förutsättning att utveckla förmågan att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra. Utveckla barnens respekt och förståelse för alla människor lika värde och de mänskliga rättigheterna. 

Språk och kommunikation

Vi kommer att ha högläsning och diskussioner i mindre grupper för att barnen ska känna trygghet och våga säga vad de tycker och tänker. Vi utmanar barnen i deras språkutveckling och kommunikations förmåga.

Matematik och teknik

Med hjälp av världskartan kan vi förtydliga länders olika storlek och yta. Vi kan prata om hur många länder vi åker till.

Med hjälp av flaggor kan vi diskutera mönster och geometriska former.

Vi kan skapa och konstruera olika fordon samt byggnader i olika material och tekniker tillsammans med barnen.

De yngre barnen:

Fokuserar mer på boken den första resan, där vi får möta en kanin familj och en ensam liten igelkott. Vi kommer att under resans gång prata om kaninens familj och att igelkotten saknar sin familj som den kommit bort från. Vi kommer åka runt till olika ställen för att leta efter igelkottens familj vi åker till ställen så som djurparken, lekplatsen med mera i fantasins värld. Vi kommer färdas i olika fordon som konkretiseras på olika sätt i ett lekfullt lärande.

Vi ser framemot en spännande lärorik och lekfull hösttermin tillsammans med barnen på Söder

Hälsning
Linda 
Gunilla 
Jenny  


Ubåten v.37

 Ubåten V.37

Skogen

Fredag igen och ännu en rolig vecka har passerat. Samtliga grupper har besökt skogen denna vecka. Syftet med skogsbesöken har varit att som ny grupp gå iväg tillsammans. Vi har alla olika erfarenheter och därför har vi behövt uppdatera oss om hur vi är i dels trafiken men även i naturen. Barnen har tagit med oss på ett äventyr och vi har fått besöka både stup, grottor och hemliga kojor. Vår ambition är att alla barn ska få möjlighet att besöka skogen så ofta som möjligt för att kunna utmana barnen i olika miljöer. 

                                                 

Väpplarna

Vi har fortsatt arbetet med Väpplarna och våra olika superkrafter. Vi har också fortsatt prata om våra olika familjekonstellationer. Utöver att reflektera över varandras olika familjer får barnen möjlighet att öva på sin finmotorik i skapandet. 



Ett intressant samtalsämnen!

I måndags blev vi på Ubåten bjudna på god lokalproducerad äppelmust. Det i sin tur ledde oss in på djupa diskussioner om hur både äpplen och must blir till. Vi vill därför tacka för både musten och de intressanta samtalsämnet som återkom under hela dagen. Kul! 




Med det så vill vi önska alla en trevlig helg och så syns vi igen på Måndag!
/Amanda, Rasmus och Camilla







onsdag 11 september 2024

Öster- Välkomna till en ny termin HT 24

    Hej och välkomna tillbaka till en ny termin på Öster!

Vi har under dessa första veckor introducerat nya barn på Öster. Vi har haft fokus på att få alla barn trygga och in i rutiner. Genom att vara nära barnen och följa vår struktur känns det som vi har en trygg grupp där barnen har goda relationer till varandra och oss. 

Denna termin ska vi jobba mot våra mål genom att som vanligt utgå från en bok Nils Karlsson Pyssling. Vi har redan smygstartat vårt temaarbete med boken Nils Karlsson Pyssling, genom att lyssna på boken. Barnen har förundrats och haft många tankar och frågor om boken. Varför är Nils Karlsson Pyssling rädd för Råttan? Var bor råttan? Finns hon här på förskolegården? Vi måste bygga ett bo till Nils Karlsson på Öster. 

Nedanför ser ni här Östers planering för vad ert/era barn kommer vara med om i vår utbildning här på Öster. 

·         Vi kommer att utgå från boken Nils karlsson pyssling för att arbeta mot våra prioriterade mål, där ämnen finns som vi kan koppla till känslor, värdegrund, språk, kommunikation och matematik.  

·         Vi kommer att skapa karaktärerna I olika former som barnen kan använda I sin lek. Tex som handdockor.

·         Vi kommer att skapa en hemvist inne på öster där Nils Karlsson kan bo barnen är med och utformar och skapar ett hem till honom.

·         Vi kommer även att skapa rekvisita som barnen kan använda och klä ut sig till karaktärerna för att främja dem till lek.

·         Genom att utgå ifrån en bok har vi möjlighet för att arbeta mot de prioriterade målen på ett sätt som lockar och intresserar barn,  där vi medvetet väver in karaktärerna ur boken; i lek, sång/drama, inne miljö.

·          Vårt värdegrundsarbete genomsyrar hur vi pedagoger tillvaratar barns olikhet och anpassar vårt bemötande .

·         Vi är lyhörda och finns nära för att uppmärksamma  och tillvarata olika dilemman som utrycks hos barnen. 




Hälsning Veronica och Violetta 

fredag 6 september 2024

Ubåten v36


Ubåten V.36

Då har ytterliga en vecka passerat och vi på ubåten har hunnit med en mängd olika aktiviteter och lekar. 

 Några av barnen har besökt gymnastiksalen och haft sammarbetsövningar. De fick testa på att transportera sig runt i gympasalen med hjälp av rock-ringar. Syftet med aktiviteten var att barnen skulle få en möjlighet att träna på sitt samarbete tillsammans med sina kompisar. De fick först testa aktiviteten själva, sedan två och två och till sist alla barnen. De kom gemensamt fram till att det gick mycket snabbare att transportera sig när alla hjälpte till. Succé! 


 Väpplarna

Arbete med Väpplarna har fortsatt och den här veckan har några av barnen fått berätta vilka som finns i deras familj. Det har också lett oss in på diskussioner om olika familjekonstellationer och att de inte alltid ser likadana ut. De berättade också om deras familjemedlemmars olika superkrafter. 
Barnen fick även använda sin kreativitet och bygga sina familjemedlemmar med hjälp av olika material och tekniker. 




Arrangerade leksituationer

Under föregående blogginlägg så berättade vi att vi har lagt stor vikt vid att barnen ska få möjlighet till en bra, inspirerande, utmanande och hållbar lek. Det arbetet har även fortsatt den här veckan och vi ser att barnen uppskattar de olika lekarna vi arrangerat. 
Vi har uppmärksammat att leken håller längre och att de kommer med egna spännande idéer på hur den ska fortgå. Vi tänker därför att det är något som vi kommer att fortsätta med för att kunna utmana barnen vidare i deras lek och fantasiförmåga. 

Här kommer att axplock av de olika lekarna: 



Med det så vill vi passa på att önska er alla en trevlig helg och så syns vi igen nästa vecka!
 Rasmus, Camilla och Amanda



















torsdag 5 september 2024

VÄSTER- vecka 36 -

Nästa vecka kommer en ny kompis börja hos oss på Väster som är en drake. 

Vi har ritat teckningar till Draken för att den ska känna sig välkommen.

Vi kommer att följa Bolibompadraken på Svtplay, där barnen ska få lära sig att identifiera känslor i vanliga vardagssituationer. Tillsammans med Drakens vänner får barnen utforska och förstå hur det kan kännas och vad man kan göra när man blir glad, ledsen, arg eller skäms.






"Vi flyger som en drake"


Vi klipper en draksvans.


Vi testar draksvansen på vår egen kropp.

Tillbaka till Lilla skogen.
Hej Lilla skogen!

Granen har växt jättemycket sen sist.


Vad är känslan när vi är i Lilla skogen?
GLAD

Promenad
Barnen ville gå på promenad och leta efter insekter och bilar.


Trevlig Helg!
önskar
Lottis, Noas & Vanja

























 

måndag 2 september 2024

Norr- Välkomna till en ny termin!

Hej alla familjer och varmt välkomna till en ny termin hos oss på Norr Kompassens förskola.

Fokus den första tiden och framöver ligger på att skapa goda trygga relationer samt att lära känna varandra barn-barn och mellan barn-pedagoger. Vi strukturerar upp vår utbildning så den blir tydlig för barnen och att dom lär känna våra rutiner och miljöer för att barnen ska bli trygga i helheten på vår förskola. Vi kommer redan nu om några veckor erbjuda våra nya barn ett introduktionssamtal för att prata om ert barns första tid på förskolan,

Under hösten har vi planerat att arbeta utifrån boken Bonden blom här nedan ser ni vår planering för innehållet i vår utbildning:

Vi kommer att utgå från böckerna om Bonden Blom för att arbeta mot våra prioriterade mål, där ämnen finns som vi kan koppla till språk, kommunikation, matematik, naturvetenskap. Genom att utgå ifrån en bok skapas möjlighet för att arbeta mot de prioriterade målen på ett sätt som lockar och intresserar barn, där vi medvetet väver in karaktärerna ur boken; i lek, sång/drama, miljö. Vårt värdegrundsarbete genomsyrar hur vi pedagoger tillvaratar barns olikheter och anpassar vårt bemötande .

Vilket lärande, läroplans mål strävar vi att utveckla hos barnen denna termin?

Här nedanför får ni en inblick i vilka läroplans områden ert/era barn kommer att få ta del av denna termin:

 Kultur- förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse fär det lokala kulturlivet.

·    Vi ska väva in kultur i temat och arbeta med djur som finns i olika länder.

·    Vi erbjuder musik, sång och rörelser utifrån olika kulturer som barnen ska få ta del av.

·   Skriver begrepp på olika språk så att barnen får en ökad förståelse för att det finns olika kulturer där man pratar olika.

 Lek- förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla nyfikenhet kreativitet och lust att leka o lära. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla fantasi och föreställningsförmåga.

Vår ambition och tanke är att barnen ska få “leva i karaktärerna”, detta genom att skapa en innemiljö som ger en levande känsla och påminner om miljön i boken. För att locka till lek kommer vi att:

·         Skapa tillfällen där barnen kan leka i små möten och öva på lekoderna: turtagning ömsesidig samförstånd utifrån barns olika behov.

·         Skapa rekvisita, utklädande till karaktärerna, skapa karaktärerna, tex handdockor, troll deg, skapa kartongfigurer som barnen kan använda i sin lek.

·         Närvarande pedagoger som stöttar i lek och uppmuntrar för vidare utveckling.

·         Erbjuda planerade rörelselekar och samarbetsövningar ex En bonde i vår by. Bockarna bruse, Affären öppen eller stängd.

Natur- förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap. Kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.

Vi planera att:

·   besöka skogen regelbundet och väva in det i temat. 

·   arbeta med naturmaterial till att skapa tex skapa karaktärernas namn med pinnar, stenar med mera. ·  Uppmärksamma matematiken med naturmaterial tex utebingo

·  Plantera, samtala om odling, hur processen går till samt odla olika grödor tex morötter. Vad behövs för att något ska växa?

·  Djurfakta utifrån böckerna bonden blom, ta reda på fakta om vad de äter osv.

·  Följa årstidsväxlingen genom att uppmärksamma vädrets växlingar. Tex vid utgång vad för kläder ska man ha idag? Bildstöd för förtydligande av begrepp samt möjliggöra för barn att bli kompetenta.

Som ni ser så har vi planerat för en spännande resa i sagans värld genom boken Bonden blom och vi ser verkligen framemot att se barnens lärprocesser och progression i barnens utveckling och lärande även denna termin.



Hälsningar från pedagogerna på Norr.