Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 1 december 2023

Öster Vi utför experiment om hur vi behåller värme och julpyntar till våra sago vänner

Tänk att vi nu har fått en ny årstid som har smugits sig in på oss och nu är det tid för oss alla att klä på oss ordentligt från topp till tå. Våra vänner Pelle Kanin och Herr Karlsson kom på besök i veckan denna gång var de formade som flaskor med vatten som innehåll, dom ville gärna följa med oss ut och leka på vår gård.  

                                                   

Pelle Kanin skuttade med raska skutt ut till tamburen och ville klä på sig ordentligt, Herr Karlsson däremot var inte på humör denna dag han ville inte att någon annan ska bestämma över han och han vet allt vad han behöver själv. Pelle Kanin försökte få herr Karlsson att inse att nu är det inte sommar längre och inte heller höst utan det är vinter och det är kallt ute. Barnen var involverade och engagerade och hade många funderingar och åsikter om vad som kommer hända med hans innehåll om inte Herr Karlsson tar på sig ordentligt när han går ut nu när det är vinter.  Men Pelle Kanin han tog på sig ordentligt och var redo för utevistelsen med ordentliga kläder. Herr Karlsson följde med ut (utan ordentliga kläder) för han ville gärna ha lite frisk luft för det vet han att det är bra för kroppen.

Vad kommer hända med vattnet som var innehållet i flaskorna nu när dom tar på sig olika mycket va en frågeställning som barnen fick fundera och uttrycka sina åsikter om?

”Herr Karlsson kommer frysa jätte mycket”

”Pelle kommer kunna skutta för han blir varm”

”Det kommer bli kallt för Herr Karlsson”

”Man måste ta på sig mycket med kläder”

”Det kommer bli is”

 


Barnens hypoteser av detta experiment ger oss pedagoger en inblick och förståelse av barnens erfarenheter och förståelse. Det ska bli spännande att se resultatet och vad barnen upplever och uttrycker kring experimentet.

Vi kopplar till oss själva och ger barnen lärande och förståelse för hur de själva behöver ta på sig för att hålla deras kroppar varma under utevistelsen vid denna årstid.

Fråga och reflektera gärna med era/ert barn om detta experiment.

 

Efter barnens önskningar ska vi hjälpa Pelle Kanin och Herr Karlsson att pryda deras skog på vår processväg med tema Jul. En gran har skapats med olika tekniker och samarbete i fokus till Pelle Kanin och pyntas med härliga färger och former. Tänk vilken empati och omtänksamhet våra barn visar våra karaktärer i vårt sagotema.



Vi är idag inne i december månad och en månad som det erbjuds många aktiviteter i estetisk skapande med tema lucia och juletid som vi kommer dela med oss här till er. Detta är något som alla barn erbjuds men deltar med eget initiativ och intresse. Denna vecka har det erbjuds att tillverka granar där vi får in olika matematiska begrepp och lärande. 





Trevlig helg! 

Violeta, Camilla och Veronica 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar