Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 3 november 2023

Öster- Vad menas egentligen med ordet pudding?

Sagan om Pelle Kanin är en historia som blir dramatisk på ett, ur mänskligt perspektiv, vardagligt sätt. Pelle Kanin är den mest äventyrlige i en syskonskara på fyra. Till skillnad från Flopsy, Mopsy och Ull-tott, nöjer han sig inte med att gå ut i skogen och plocka björnbär, som Fru Kanin har sagt åt barnen att göra. I stället springer Pelle in i Herr Karlssons trädgård och börjar äta ur hans grönsaksland. Pelle vet att Herr Karlsson är farlig eftersom han är människa och människor kan, som vi alla vet, fånga kaniner och göra dem till pudding på sitt middagsbord. Åtminstone är det vad Pelle har fått berättat för sig att Herr Karlsson gjorde med Pelles pappa. 

Vi har reflekterat och funderat på vad det menas egentligen med att Herr Karlsson gjorde ”Pudding” med Pelles pappa. Vad menas med ordet Pudding?

Barnens reflektion är att han gjorde en paj pudding är i deras tankar alltså en paj som är god och smakar gott.

En paj kan man baka berättar barnen

Det är gott med paj

Vi bestämde tillsammans i en av våra mindre grupper att vi ska tillverka en paj som vi på Öster sedan tillsammans kan äta vid vårt ”middags bord”

Vi planerade en undervisning för att baka en päronpaj tillsammans för att konkretisera och ta del av sagans värld i ett praktiskt moment. Vi övade och samarbetade och på turtagning när vi hjälptes åt att hälla i alla ingredienserna, vi fick in matematiska begrepp och enheter.

En planerad undervisning där vi tillsammans delade glädje, lärande och kunskap.

 



Att konkretisera lärande och begrepp utvecklar barnens förmågor och de kan relatera till sina egna tidigare erfarenheter och nuvarande situationer.

Vi har i tidigare inlägg berättat att vi tagit reda på hur kaniner hoppar vilken teknik de använder när de skuttar iväg. Nu har vi även tagit reda på hur långt de kan hoppa för att jämföra hur långt vi själva kan hoppa. Och tänk vilka olika tekniker man kan använda för att komma lika långt som Pelle. 



Hälsning
Camilla, Veronica , Violeta 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar