Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 10 november 2023

Öster Böcker baserade på barnkonventionen, social hållbarhet

Kanin och Igelkott är kompisböcker som vi återkommer vid flera tillfällen i vår utbildning, dessa böcker är baserade på barnkonventionen Materialet handlar om hur barnen kan lära sig om Social Hållbarhet på ett lekfullt sätt.

Vi på Öster har denna vecka använt oss av två av dessa böcker som tar upp samarbeta och Lyssna komma överens.

Vi började med att reflektera över just ordet samarbeta vad betyder det för att ta reda på barnens tidigare erfarenheter och kunskaper.

Vi samarbetar och leker tillsammans

Vi gör en pärlplatta ihop

Vi hjälps åt att städa

Vi väntar på varandra

Jag och ….. gör det samtidigt

Vi läste om hur kanin och Igelkott samarbetade och sedan konkretisera ordet i praktik och samarbetade att hålla i en penna tillsammans när vi gick omkring i rummet, en lekfull övning som var både lite klurig och rolig men vi klarade den.

Vi gick sedan ut i tamburen och funderade på hur vi kunde samarbeta där och barnen förstod klart och tydligt att de skulle samarbeta och hjälpa varandra att ta på sig sina ytterkläder till utevistelsen. Förstå vad fort det går när vi hjälps åt och samarbetar. Några samarbetade för att få ner fötterna i stöveln och precis som kanin samarbetade och hjälpte Igelkott med att ta ner mössan från hyllan gjorde vi med.

I dessa övningar kom känslor upp också hur det känns i kroppen när man samarbetar och när man är flera om att hjälpas åt, känslor är något vi kommer arbeta vidare med och koppla till hur Pelle Kanin har för känslor gentemot Herr Karlsson.

I övrigt denna vecka har det handlat mycket om sagor, påhittade sagor som barnen tillsammans med oss pedagoger hittat på i fantasins värld och dramatiserat i den fria leken. Vi ser en utveckling och lärande att barnens fantasi förmåga utvecklas att barnen kan leva sig in och vara kreativa tillsammans med olika påhittade karaktärer.

Vi har erbjudit undervisning och aktiviteter där vi fortsätter att utveckla barnens lärande i matematiska begrepp, vi pratar om siffror och mängden i en siffra då vi reflekterat över att barnen kan upprepa och uttrycka räkne ramsor men att vi behöver utveckla förståelsen för mängden i en siffra.

 

Hälsning

Camilla, Violeta, Veronica.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar