Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

tisdag 29 augusti 2023

Välkomna till en ny termin på avdelning Norr

Välkomna tillbaka till en ny termin här på Kompassen avdelning Norr, denna termin kommer vi ha tema Sagor, målen för vårt tema i vår utbildning kommer vara:

Normer och värden

Förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja hjälpa andra.

Förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till etiska dilemman och livsfrågor i vardagen.

Respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna.

Vi kommer introducera höstterminens tema (sagor) med hjälp av en figur som kommer återkomma kontinuerligt under temaarbetet.

Vi pedagoger planerar terminen efter en saga, vi har gjort en grovplanering med flera mål från läroplanen. Under terminens gång är vi lyhörda för barnens tankar och idéer och utvecklar och utformar både sagoarbetet och övrig utbildning efter detta.

En saga kan berättas på många olika sätt. Vi kommer använder oss av bilder, figurer, pinndockor, skuggteater eller ”ingenting” när vi berättar. Vi och barnen dramatiserar och leker sagan och bearbetar den på många olika sätt. I en sagovärld kan allt hända! Här blandas spänning med nyfikenhet och glädje under trygga former.

Sagoberättandet ger många ringar på vattnet. Barnen ges möjlighet att fortsätta sagoarbetet genom att berätta sagor, leka rollekar och dramatisera själva. Detta märks tydligt i barnens lek efter en stund.

Sagoarbetet ger stora möjligheter till språkutveckling hos barnen. De återberättar och skapar egna sagor, ritar egna sagor och använder sig av sagor i leken. 

Sagoarbetet handlar också om att kunna lyssna, att komma med idéer, att arbeta med värdegrundsfrågor och att stimulera fantasin. Vi pedagoger finns alltid nära till hands för att lyssna och dokumentera barnens utveckling och lärande.

Utöver temat fokuserar vi pedagoger på att arbeta med ett relationellt förhållningssätt som bygger på trygga relationer i mindre möten/grupper där pedagoger ansvarar för och skapar goda relationer och utifrån detta erbjuder och planerar vår utbildning och undervisning. Genom en tydlig struktur och organisation för dagen kring grupper och vem som gör vad, bidrar det till att vi lättare ser alla barn och relationen blir en trygg bas i vår utbildning.

Vi kommer även utveckla arbetssätt där barnen får en medvetenhet om deras rättigheter och större förståelse för människans olikheter. (barnkonventionen) Barnen ska få möjlighet att bli medvetna om rätten till sin integritet (stopp min kropp). Vi kommer även tillämpa ett demokratiskt arbetssätt/ förhållningsätt där barnen aktivt deltar i planering och genomförande som utgår från läroplanen.   

 Vi ser verkligen framemot en ny termin och höst tillsammans med era barn.

Med vänlig hälsning Pia, Eva och Jenny på Norr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar