Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 30 augusti 2024

VÄSTER - vecka 35 -

 Hej och välkomna tillbaka till en ny termin på Väster!

Denna termin ska vi arbeta med tema: Känslor.

Vi kommer fortsätta att ha en struktur för att arbeta i mindre grupper under hela dagen. 

Vårt fokus kommer att ligga på att vi vill skapa en "vi-känsla”, på avdelningen, och i de mindre grupperna. En lugn och trygg grupp, där alla barnen känner sig välkomna och accepterade för den de är. Barnen ska våga visa sina känslor och våga prata om vad man känner. Att vi alla tänker på och respekterar varandras olika känslor, att det är okej att visa känslor, att inga känslor är fel. Vi är olika och det är bra. 

Vi ska också arbeta med barns rättigheter och kroppsgränser. Ord och begrepp som vi kommer att använda under utbildningen är: Stopp, Byta, Vänta, Hjälpa, Samarbeta, Upptagen, Turas om, Låna, Tillsammans.

Dessa läroplansmål strävar vi efter att utveckla hos barnen denna termin:

Utbildningen ska ge barnen möjlighet att utveckla sin förmåga till empati och omtanke om andra genom att uppmuntra och stärka deras medkänsla och inlevelse i andra människors situation. Utbildningen ska präglas av öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt. Den ska ge barnen möjlighet att på olika sätt få reflektera över och dela sina tankar om livsfrågor”.

Utbildningen i förskolan ska ge barnen möjlighet att använda matematik för att undersöka och beskriva sin omvärld, samt lösa vardagliga problem.

Barnen ska erbjudas en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning om litteratur och andra texter. 

Utbildningen ska ge barnen förutsättningar att kunna tänka, lära och kommunicera i olika sammanhang och med skilda syften.

Förståelse för naturvetenskap: kunskap om växter och djur, samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.


Exempel på vad vi kommer erbjuda barnen i de mindre grupperna:

         Visa klipp från Youtube: Från Rädda barnen: Tema 1; Lätta och jobbiga känslor

        Läsa olika böcker som handlar om barnens känslor.

        Läsa boken: Lilla boken om STOPP min kropp. (Rädda barnen)

       Dansa med sjalar, (till musik som speglar känslan, barnen få röra sig med en "danssjal"

       Måla känslans ansiktsuttryck (Titta sig i spegeln och se arg ut, sedan måla känslan)

       Arbeta med "känslokort" (kort där figuren visar olika känslor med hjälp av ansiktsuttryck)

      Samtala om hur man känner sig i kroppen när någon inte får vara med eller när någon saknar sina  föräldrar.

      Gestalta ett positivt eller negativt dilemma; något som vi sett i barngruppen. 




Vi har inhandlat nya spel som har blivit väldigt uppskattade.

Nytt byggmaterial.

Gammalt byggmaterial.

Playdooh-deg är fortfarande populärt.

Högläsningen fortsätter...



Trevlig Helg!
önskar
Noas, Lottis & Vanja
















UBÅTEN V.35

 UBÅTEN 

Hej alla vårdnadshavare på Ubåten! Varmt välkomna till en ny termin. Som ni redan vet kommer vi att arbeta med ett nytt material som heter Väpplarna. Dock ligger det stora fokuset på att lära känna varandra eftersom vi har en ny barngrupp och ett nytt arbetslag. Vi som arbetar på Ubåten arbetar efter schema som inte alltid innefattar en personlig kontakt med er vårdnadshavare varje dag. Därför har vi en ambition om att blogga en gång i veckan, för att ni ska få syn på vad vi gör om dagarna. Ni är också varmt välkomna in till avdelningen för att kolla in vår processvägg, där barnens alster och lärprocesser finns alternativt höra av er till oss via mail eller telefon. 

Även om det stora fokuset är att lära känna varandra har vi inte kunnat hålla oss ifrån att börja arbeta med Väpplarna. Vi har under två veckors tid börjat prata om vilka vi är, vad har vi för bra egenskaper och vilka egenskaper (superkrafter) önskar vi att vi hade. Kom gärna in på avdelningen för att se vad just era barn tänker och önskar om sig själva. 


Vi har också behövt fokuserat mycket på den fria leken. Vi har uppmärksammat att barnen gärna drar sig till lekar som innehåller mycket action och spring över hela gården. Då vi har mycket barn samtidigt på gården finner vi inte denna lek särskilt passande, utmanande eller hållbar. Vi behöver även utmana barnen i deras fantasi och rollek. Vi har därför denna vecka behövt dela upp barnen i mindre grupper och arrangerat olika lekar för att barnen ska bli inspirerade till leken. Vi har till en början behövt vägleda, hämtat rekvisita och stöttat barnen i leken. Vi ser redan nu ett resultat i att barnen själva har hittat strategier till ett lekfullt lärande och att fantasiförmågan utvecklats mer och mer. Barn kan behöva konkreta hjälpmedel för att hitta fantasin och för att kunna bearbeta erfarenheter i leken. Därför behöver vi vuxna vara närvarande och vägleda för att barnen ska hitta glädjen och lusten till att leka. Leken ger även barnen ett inträde i att bli mer empatisk, kommunikativ, fantasifull och möjlighet till att stärka sin sociala kompetens. Barnen har denna vecka lekt bla, Camping i skogen, vulkanbygge i sandlådan, pizzeria, café & fisketur med båt.



Vi har fortfarande inte fått tillgång till vår telefon på Ubåten så fortsätt gärna meddela en annan avdelning om ert barn är sjuk/ledig. Vi jobbar på att få igång en telefon så ni lättare kan nå oss direkt. 

Trevlig helg 

önskar

 Amanda, Rasmus & Camilla