Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

onsdag 30 april 2025

Öster- April månad

Glada grodorna gruppen utifrån tema boken pratat om årstiden Vår. Älvan dansar välkommen kära vårdansen. Vi gick ut på gården och letade efter vår tecken, barnen noterade att det var mera sol ute och att gräset var grönare, det har börjat växa blommor och nyckelpigorna har kommit. vi har även planterat tillsammans med barnen har resonerat kring vad som händer när ett frö planteras i jorden – att det behöver jord, vatten, ljus och tid för att kunna gro och bli en planta.

Barnen har varit delaktiga i hela processen: de fyllde jord, placerade fröna, vattnade och ställde dem i ett soligt fönster.





 Sol-landet gruppen har fortsatt prata vårtecken och följt utvecklingen på den buske som barnen valt att fota varje vecka. Vi har jämfört hur busken förändrats genom att titta på den allra första bilden då busken inte hade några blad alls till nu då knoppar och blad finns på hela busken. Vi har talat om vattnets och solens krafter och hur det påverkar allt från oss till växter och djur.


Vi har även lärt oss mer om vattnets kretslopp och om solen mer djupgående. Barnen har fått måla hur solen ser ut genom att titta på en bild av solen i rymden. Vi har fått en djupare förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. Barnen har haft många tankar och resonemang kring varför solen är viktig för oss och om vart vattnet kommer från och tar vägen, innan vi lärde oss mer.

             Barnens första tankar:

"Om solen inte fanns så skulle vi bli till is"
" utan solen skulle det vara svart överallt och vi skulle krocka med varandra "
" när solen inte lyser på oss på natten så lyser den på ett annat land"

"Vattnet blir molnen i himlen"
" Vattnen är viktigt för oss för annars kan Vi inte bada eller dricka "




Nyckelpigor har varit väldigt spännande att leta efter på gården.


Vi har även lyckats läsa ut vår 4 kapitelbok så nu ska vi leta en ny som vi är sugna på att läsa.

Nu går vi in i maj månad med nya spännande aktiviteter.

/ Pernilla, Vio och Veronica 

måndag 14 april 2025

Ubåten V.15

Ubåten V.15

Vatten / Väpplarna 

 Denna vecka har vi utforskat vattnets resa till kranen. Barnen har visat ett stort intresse för att förstå processen och vi har haft en samling där barnen fått berätta om sina hypoteser. Vi har gjort ett praktiskt expirement för att illustrera vattnets resa och vi har även skapat allt från sjö, moln, regn, mark, vattenverk, reningsverk, vattentorn och snart är vi igång med en kran och avlopp. Detta för att vattnets resa till kranen ska bli så konkret som möjligt.  Barnen har visat stort intresse och nyfikenhet. Vi pedagoger blir medforskare i detta och lär oss mycket på vägen. frågor som vi försökt besvara men som även vi fått söka information om på nätet denna vecka är: 
hur kommer vattnet till rören?
Vem bestämmer att vattnet ska komma till vår kran? 
Kan vattnet ta slut och vad gör vi då?
Är vattnet sjövatten i kranen och kan det simma ut fiskar från kranen? 
Hur funkar reningsverket? 
Barnens frågor visar att de tänker aktivt kring processen och vill förstå varje litet steg. 
Att vi tänker tillsammans, använder oss av tydliga bilder och internet ger oss en tydlighet och klarhet i det hela. 











Utflykter 

Vi har även den här veckan varit på olika utflykter. 
Två grupper har varit vid Slipen och plockat sand till sitt nybyggda reningsverk. De hann även med en del lek samt en upptäcktsfärd. 

Den tredje gruppen har istället gått till skogen och letat efter mer vårtecken. Barnen hittade bland annat en mängd olika blommor samt knoppar på träden.

Att göra utflykter är något som vi pedagoger har uppmärksammat att barnen verkligen gillar. Vi tänker därför att det är något vi kommer att fortsätta med nu när vädret äntligen börjar bli bra.  




Med det så avslutar vi den här veckan och önskar er en trevlig helg men även en glad påsk! 
/Rasmus, Camilla och Amanda.















torsdag 10 april 2025

Öster- "När solen lyser ser man regnbågen"


Förra veckan fick vi verkligen  njuta av några riktigt varma härliga dagar med mycket lek utomhus i solen 🌞
Detta inspirerade till att vi i Sol-landetgruppen började leta Vår-tecken ute på gården som vi tog kort på. Vi kollade även hur våran kvist vi "räddat" mådde och vi insåg att det börjat komma små gröna blad och rötter.  Vi har även börjat prata om vattnets kretslopp och funderat på vart vattnet kommer från 
"Vattnet kommer från havet
"Jag har sett att det kommer från vattenkranen"
"Det kommer från molnen"

och vart det tar vägen när det regnar

"Vattnet smälter i solen"
"Solen torkar vattnet"
"Vattnet är under marken"






I Sol-landet gruppen har barnen valt en buske på gården som vi kommer fota varje vecka för att se om vi kan se några skillnader i hur busken ser ut.


Sol-landet gruppen har nu även börjat läsa sin tredje kapitelbok som vi alla tycker verkar spännande så efter maten springer vi in och sätter oss för att få veta vad som händer härnäst 😀 .

Både sol gruppen och Glada grodorna har fått ta del av spännande och lärorika aktiviteter kopplade till boken Sol ägget. Barnen har fått utforska smaker genom ett experiment där de drack apelsin- och citronsaft med sugrör – precis som i boken! Det var en rolig upplevelse där vi samtalade om syrliga och söta smaker och hur de känns i munnen.



Glada grodorna gruppen har också arbetat med grodor på flera sätt. Barnen har skapat sina egna grodor genom att använda sina handavtryck – en kreativ och engagerande aktivitet som också utvecklar deras finmotorik. Dessutom har vi lärt oss spännande fakta om grodor: var de bor, vad de äter och hur de utvecklas från ägg till vuxna grodor med ca mera. Barnen har visat stort intresse och återberättar gärna om det de lärt sig om grodor. 




 



Denna vecka har vi i Sol-landet gruppen varit på äventyr med Båtens barn på avdelningen Ankaret. Vi gick till skogen och hade naturbingo där barnen fick samarbeta med varandra och hitta allt från myror till fotsteg på marken. I skogen fick vi även möjlighet att prata om miljö och hållbarhet då barnen reagerade på att det fanns skräp på marken.
Efter naturbingo så blev det lek i parken innan det var dags att gå hem till förskolorna igen. Alltid lika roligt att hänga med våra kompisar från Båten :) 

Våran buske hade fått små blad och mer blad på ena sidan konstaterade barnen. 


"Det är mera gröna blad här för solen lyser massor och mer här"

Spännande små knoppar hittades också i busken. Barnen har nu gissat på vad det ska bli när knopparna vuxit klart.
"Det är nog kottar"
"det ska bli blommor när den är färdig"


Glada Grodorna
har samtalat kring normer och värden där barnen i Glada grodorna har fått välja olika bildstöd som representerar en bra kompis.
Detta är något som även Sol-landet gruppen har gjort och kommer sammanställas till en tavla att ha på avdelningen som alla barn på Öster varit delaktiga i att skapa.



En mycket trevlig helg önskar vi på Öster🌞🌞 Pernilla, Veronica och Vio 

onsdag 9 april 2025

Mars på Norr

Nu känns det som våren äntligen är på väg och vi passar på att njuta av värmen från solen. Vi leker bland annat "kom alla mina sälar" ute på gården. 
I vårt tema har nämligen barnens intresse och fokus ändrats från fordon, och vi har på vår resa jorden runt hamnat i havet och på Arktis och Grönland. Det är härligt att se alla kompisars nyfikenhet, fantasi och kreativitet i alla aktiviteter vi gör. Vi läser om vilka djur som bor där.



Vi målar ett hav där våra havsdjur ska bo.


Vi skapar en haj tillsammans. Vi samarbetar och delar med oss.


Vi skapar en späckhuggare. Vilka färger har en späckhuggare? "-Vita och svarta"


Här är mamma späckhuggare med sin kalv. Vi pratar om storlek. Mamma späckhuggare är stor och kalven är liten. Vi har också lyssnat på hur de låter.


Vi har läst att späckhuggaren är en tandval och tillhör delfin familjen, och de finns i alla större hav. De kan bli 9-10 meter.


Här tittar vi på bardvalar.




Vi skapar en hammarhaj. 


Vi skapar fiskar till vårt hav.


Vi skapar bläckfiskar. Vi pratar om färger och räknar pärlor och räknar hur många ben en bläckfisk har.


Vi skapar en båt tillsammans. Alla får vara med och rösta om vilka färger vi ska måla med.


Med båten leker vi rollekar där vi är ute och reser på haven för att se de olika djuren vi har pratat om.


Vi lär oss om inuiterna som bor på Grönland och försöker lära oss säga hej ("Aingai") inuktitut, som är inuiternas språk. Vi har också tittat på hur de hälsar på varandra mellan familj och nära vänner, en så kallad eskimåpuss.
Vi har också sett hur inuiterna bygger en igloo, som de använder när de är ute på jaktresor, för att skapa skydd mot kylan. Vi konstruerar och skapar igloos i olika material. 


Här ska vi blanda till en trolldeg så vi kan skapa bitar att bygga en igloo med.


Vi räknar hur många deciliter och matskedar vi behöver av alla ingredienser.


Hur många delar behöver vi dela degen i för att alla kompisar ska få en varsin del? Vi var 7 kompisar, så vi behövde 7 delar.



Vi torkade alla bitar i ugnen.


Hoppas ni alla har en härlig vår
önskar
Pia och Jenny