Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

torsdag 31 oktober 2024

Söder Oktober


Söders Månadsbrev oktober

Hösten kom med stormsteg!

Vi funderar på var alla nyckelpigor tagit vägen, men vi lyckades hitta en liten stackare!

Just nu är det lek i samt med vatten som ligger högst på listan.

I vardagen fortsätter vi med språklig utveckling bland annat i form av sånger. Matematik med hjälp av frukt! Här tränas olika begreppen störst/större, minst/mindre, näst störst, näst minst.  

Tack till alla som sett till att vi haft obegränsad tillgång på äpplen under hela hösten.

 Familjen Fox resa fortsätter. 

Gunillas och Jennys grupp reser åt lite olika håll. 

 Gunillas grupp har studerat kartan. 

Vad är land och vad är vatten?

-Är allt det blåa verkligen vatten? Vad mycket!

Familjen Fox packar sin campingbuss och kör till London. i London tittar de på olika saker men framförallt åker de tunnelbana. Barnen Freddie och Daisy Fox blir ledsna och tycker det är otäckt att åka tunnelbana då den går under marken. 

Barnen reagerar på att Daisy och Freddie är ledsna när de ska åka tunnelbanan och vad är en tunnelbana? 

 Vi tittar på en film på tunnelbanan. Vi pratar om att det finns tunnelbana även i Sverige. Vi tittar även på en film från London för att se hur den staden ser ut. 

Familjen Fox packar åter in sig i campingbussen för att åka vidare mot Frankrike.

-Hur skulle din campingbuss kunna se ut?

Här är en del av resultatet!




Genom den språkfrämjande läsningen skapas det diskussionsfrågor och i den lilla gruppen är det lättare för alla att komma till tals.

Jennys grupp har rest till Island med olika fordon.

Eftersom det är ett hav emellan Familjen Fox hem i Skottland och Island så kom vi fram till att vi inte kunde åka bil eller buss utan vi åkte båt och flygplan.

Anledningen till att resen den här gången gick till Island var för att gruppen visade stort intresse för vulkaner. Därför har vi arbetat en del med vulkaner. Vi målade en vulkan tillsammans.



Vi byggde först en buss vi kunde ge oss ut och resa med. Den behövde 4 stora cirklar till hjul. 1 cirkel till ratt och 2 små cirklar till lysen. Hjulen och ratten bestämde vi tillsammans att de skulle vara svarta och lysen röda efter att ha tittat på bilder på bilar och bussar.



Vi läste i vår bok om familjen Fox vad vi behöver ha för att resa runt i olika länder och skapade varsitt pass och tog reda på hur pengarna såg ut på Island.


Vi läste först om vulkaner i en bok vi har på avdelningen. Sen tittade vi på vulkaner på iPad. Efter det blev det rollekar som familjen Fox där vi åkte flygplan till Island och sedan buss på Island för att besöka en vulkan. Vi såg en stor vulkan som fick utbrott med hjälp av projektorn.

Till sist gjorde vi experiment med vulkaner ute i sandlådan. Vi samarbetade och använde spadar för att bygga en vulkan. Sedan hällde vi i bakpulver, diskmedel, röd hushållsfärg och till sist ättika. Då såg det ut som lava bubblade upp ur vulkanen vi byggt.

Vi har med hjälp av projektorn också kunnat se att Island består inte bara utav is, utan gröna områden med växter, städer med hus och bilar.
Men Island har inte så mycket vilda djur. Vi såg får på bete och så såg vi sälar i vattnet.

Vi har hört att på Island säger de hallo istället för hej.

Lindas grupp har skapat 

en buss tillsammans där alla barn i gruppen finns med. Den ska vi ut och resa med.


Vi över på färger och former. Bussen målas röd.


Hjulen är runda och svarta

Vi har också tränat motorik både i skogen och i gymnastiksalen. 
Att jaga ballonger i gymnastiksalen tar på orken! Alla somnade gott efter eller i maten!

Från och med v.45 kommer vi att ha en elev från lärlingsprogrammet Barn och Fritid här på Söder. v45 och 46 träffar ni henne hela veckan. Därefter kommer hon att vara torsdag och fredag resten av läsåret. 

Väl mött på Söder!
önskar
Linda  Gunilla och Jenny

måndag 28 oktober 2024

Norr- Känslan glädje, dess betydelse och innebörd

Vårt tema inne på Norr är känslor.

Denna månad har vi valt att arbeta med känslan glädje och startat en introduktion om känslan rädsla.

Att arbeta med känslor innebär att barnen lär sig att känna igen och namnge både sina och andras känslor.

Barnen får lära sig att ge uttryck för sina känslor på ett sätt som är konstruktiva, både på egen hand och genom att vända sig till en vuxen och få hjälp med det.

Att kunna sätta ord för sina känslor och på så sätt berätta om sitt mående är en viktig skyddsfaktor för barns psykiska hälsa.

 Barnen har fått titta på en utbildnings film där en groda och katt leker dansstopp. Grodan är

oförmögen att stå stilla och fylls av glädje när hon får dansa fritt och obegränsat.

Efter den kortare filmen reflekterade vi tillsammans med barnen och ställde öppna frågor.

Öppna frågor är utformade för att uppmuntra ett mer genomtänkt och detaljerat svar. De kan inte besvaras med ett enkelt ja eller nej

Vad hände?

Vilken känsla kände grodan?

Varför blev grodan glad?

Fick grodan hjälp? Hur då?

Vi har sedan lekt dansstop och delat glädje med varandra. Pratat om vad som gör barnen glada och hur det känns i kroppen.

Vi har målat med gul färg och skapat olika saker som barnen associerar till känslan glad, vad som gör dom glada.

Att måla med färg för att uttrycka känslor är ett bra verktyg för barn att använda innan de lär sig sätta ord på sina känslor.

Vi har övat och pratat om empati tillsammans och prata om vad det betyder. Hur känns det när ens kompisar är glada?

 


 

 


 

 

Vi även hunnit påbörjat arbetet med att introducerat känslan rädsla som vi uppmärksammat är en svårare känsla att sätta ord på och få en förståelse för.

Vi tittade på en utbildningsfilm där grodan och lammet leker “inte nudda mark” och grodan

blir skrämd när Draken sjunger om hajar som lurar i havet.

Vad hände? Vi pedagoger hjälper barnen att sätta ord och berätta vad de vi precis har sett.

VI tar hjälp av boken: Vem spökar Alfons Åberg, för att konkretisera känslan rädsla på ett tydligare sätt för barnen.

Vad blir Alfons rädd för? Hur känns det i kroppen? Har ni varit rädda?



 I övrigt har vi denna månad haft fokus på att erbjuda barnen finmotoriska aktiviteter för att utveckla deras förmåga, vi klipper i olika material för att få en förståelse för tekniken. Vi bygger med små klossar och vi trär pärlor och lägger pärlplattor med olika storlekar på pärlorna.

 


Utomhus utforskar vi naturens fenomen och tar in höstens härliga färger, genom olika estetiska uttrycksformer skapar vi hösttavlor och andra kreativa skapelser.

Hälsningar Pia och Eva 

fredag 25 oktober 2024

Ubåten V.43

En läskig vecka med inslag av ett och annat Halloweenpyssel har passerat. Vi har haft ett roligt utedisco med lite läskig musik och ätit spökfrukt. Vi upplever att barnen älskar Halloween och vi har fått lära oss ett och annat om vampyrer och monster. 



Väpplarna

Några av barnen har arbetat med ett husbygge denna vecka via Väpplarna. Hur bygger man egentligen ett hus och vad är viktigast? Vi har övat och reflekterat över begrepp som centimeter, meter, stabilitet och hållbarhets innebörd. Vi har läst boken om "De tre små grisarna" ett antal gånger och barnen relaterade till att husbygget är tvunget till att hålla för en varg som flåsar, då är inte pinnar eller hö ett alternativ till byggmaterial enligt barnen. "Väggarna behöver vara stabila, har vi cement här?" 


Samarbetsövningar  
Barnen har fått leka "Bikupan" denna vecka, som går ut på att samarbeta och kommunicera med varandra. Barnen uppskattar regellekar och styrda aktiviteter utomhus och vi upplever att de visar  hänsyn, empati och stöttar varandra under lekens gång. 

Vi har även spelat mycket spel denna vecka. Barnen har blivit riktiga proffs på spelet "Vildkatten". Vi övar dock på att förhålla oss till spelregel, turtagning och att alla får vara med. Vi har också spelat frågesport. Detta frågesportsspel går ut på att främja språket och utmana barnen i längre meningsuppbyggnader. Det ger även barnen möjlighet att använda sin fantasi, kreativitet och sina kunskaper från sin egna värld.
 


Språk
Under veckan har vi också arbetat med mungymnastik där vi tränat på att till exempel forma våra munnar på olika sätt för att få fram olika ljud. En mungymnastik övning som är väldigt populär är ormen, ni ser den på bilden nedan. Vi har också fokuserat på olika flanosagor som bland annat fokusera på färger, matematik och hur man är en bra kompis.





Trevlig helg önskar 
Rasmus, Amanda och Camilla.

fredag 18 oktober 2024

Öster- min tallrik är en cirkel

 

Tema

Vi har fortsatt vårt arbete med att skapa en hemvist för karaktärerna i boken. Tillsammans med barnen har vi skapat en tekopp till Nils och Bertil som de kan bada i, precis som i boken. Vi har även börjat sjunga på sången vad det är bra att jag har dig. vi passar då på att prata om hur det känns att vara ensam



I vårt arbetet med djurfakta har vi tagit reda på, vad det finns för olika råttor, hur de ser ut, vart i världen de finns, hur råttspår och deras klor ser ut. Efter att barnen sett spåren konstaterade de att det ser ut som våra handavtryck. så vi provade att göra handavtryck i degen för att jämföra.  

 




Naken Råttan finns i Afrika och är släkt med mullvaden, brun råttor finns i många olika länder.
"men i Sverige har vi dammråttor" kommenterade ett av barnen. 


Att råtta kallas annorlunda i olika länder var väldigt spännande, så vi tog reda på hur man säger råtta på olika språk. 



Vi har även tagit reda på hur ett råttbo kan se ut, vi läste till oss att de ofta gräver hål och bor där. På barnens initiativ skapade vi ett råttbo som skulle funka som en fälla. 



Skogen 

I torsdags var vi i skogen för att leta efter råttbo och skapa en brasa till Råttan


" där är ett råtthål "


 "Det regnar löv" 
Barnen blev fascinerade över att det föll så mycket löv, det var väldigt fina färger och vackert att se. 



De samlade pinnar och byggde gemensamt en brasan till råttan. Barnen kom på att man kan använda röda löv så det ser ut som eld. 

Matematik

Vi har erbjudit olika aktiviteter där barnen fått tillfälle att bekanta sig med olika former. så som kvadrat, cirkel, rektangel och triangel. vid ett senare tillfälle när vi jobbade med att kolla upp hur råttans klor ser ut, sa ett barn att "råttans klor ser ut som en triangel de är spetsiga nertill" även vid matsituationen såg barnen samband och benämnde former, ” kolla tallriken är en cirkel” och ”min smörgås är en kvadrat”




Trevlig helg 
/Violeta & Veronica 








fredag 11 oktober 2024

Ubåten V.41

Ubåten V.41

Då har ännu en fullproppad vecka passerat på Ubåten och vi har som vanligt hunnit med en mängd olika aktiviteter. Här kommer några av sakerna barnen har gjort under veckan!

Väpplarna

Den här veckans temaarbete har fortsatt handla om olika sätt att bo på. Barnen har fått pröva på ett nytt material i sitt skapande av hus. Medans vi byggt har vi fortsatt att prata om olika boendesituationer och att det inte ser likadant ut för alla.

Materialet heter Fisher Tips och ser ut som små korvar. Barnen tyckte att det var riktigt roligt och konstruerade alla möjliga typer av saker. 




Det regnar och regnar.. 
Den här veckan har vi verkligen fått känna på vad hösten har att erbjuda och vi har tyvärr fått lägga Under hökens på is. Regnet har dock inte stoppat oss ifrån att vara ute. Barnen har bland annat experimenterat med vatten och hoppat i alla vattenpölar. 


Språkstärkande aktiviteter

Under veckan har vi haft en mängd olika språkstärkande aktiviteter. Barnen har bland annat fått lyssna på flanosagor, rimmat samt haft mungymnastik. 


Några av barnen har även haft en mindre diskussionsgrupp där de har arbetat med Djuren på Djuris. Djuren på Djuris är ett material från UR med ett gäng fiktiva karaktärer som går på en förskola och ställs inför olika dilemman. Efter avsnittet diskuterar vi samma dilemma som djuren ställts inför. Det för att barnen ska få en möjlighet att reflektera, diskutera och ventilera sina tankar i ett mindre möte.


Halloween
Barnen är väl medvetna om att det snart är Halloween och det syns verkligen i deras skapande. Barnen har på eget initiativ skapat pumpor, spöken, fladdermöss och allt som hör till halloween. Barnen har även önskat att få komma utklädda till förskolan. Det är självklart något som går att lösa, vi kommer att kollar på ett passande datum och återkommer!



Trevlig helg önskar 
Rasmus, Amanda och Camilla.









torsdag 10 oktober 2024

Öster - Den här plankan är 29 cm , lika lång som en stor Råtta.

Tema

Vi har de senaste två veckorna jobbat med att lära oss mer om Råttor. Vi började med att göra en tankekarta där barnen fick ge uttryck för sina tankar och berätta vad de ville veta om Råttor. De undrade bland annat hur lång en råtta kan bli? Kan Råttor simma? Vad äter Råttor? Och hur många bebisar får en Råtta? 

 Vi läste till oss att en Råtta kan bli upp till 29 cm lång, och för att få en känsla av hur långt det faktiskt är, fick barnen i uppgift att mäta olika föremål för att se om de kunde hitta något som var just 29 cm.

Med hjälp av linjaler gick de runt och undersökte olika föremål. Det blev en rolig aktivitet där de inte bara tränade på att mäta, utan också fick en bättre förståelse för längd och storlek. Barnen blev väldigt engagerade och lärde sig att uppskatta längder genom att aktivt mäta och jämföra. 




”Den här plankan är 29cm lika lång som en stor Råtta”

”Min hand är nästan 11cm. lika stor som en liten Råtta. Fast mindre än den stora. ”


Matematik

En Råtta kan få upp till tolv råttbebisar i en kull. 
Då vi ville konkretisera siffran tolv och delge barnen uppfattning om hur mycket 12 är, har vi erbjudit olika aktiviteter. Bland annat fick barnen i uppgift att hämta tolv föremål. Då det var en grupp uppgift kom de så småningom fram till att de måste samarbeta för att få fram rätt antal. För antingen blev det för många, då flera barn samtidigt plockade fram och bort eller så blev för lite istället. Men de samarbetade bra och kom överens om att bara en utav dem plockar bort ett föremål i taget. 


På eftermiddagen kom Matematik Märta med siffran tolv och barnen fick hjälpa henne att räkna till tolv och plocka tolv löv. Sedan fick de leka olika matematik inspirerande leker, där de fick springa fram och plocka upp en siffra som man blev tilldelad och springa tillbaka och lägga den i Märtas portfölj. 

 

Skapande

Barnen har även varit med och skapa 12 små råttor till vår dokumentationsvägg i hallen. Vårt mål med dokumentationsväggen är att skapa ett reflekterande lärande där barnen får möjlighet att se tillbaka på vad de gjort och reflektera, diskutera och vidareutveckla sitt lärande och sina tankar. Ta gärna en titt där. 




Trevlig helg 

/Violeta & Veronica