Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

fredag 20 december 2024

VÄSTER - vecka 51

 VÄSTER 

November, december

Under november månad bekantade vi oss med känslan RÄDD. 
Vi frågade barnen vad dom kan bli rädda för:
"Filmer som är läskiga"
"Höga ljud"
"Spindlar"
"Häxor"
"Vargar"
"Hajar, för dom äter upp människor"
"När jag drömmer mardrömmar"


Att kunna fylla innanför linjerna.

"Jag är rädd för spöken"

"En rädd vampyr"

Vi leker "Inte nudda havet" och aktar oss för hajar, krokodiler och sälar.

Vi har läst boken om Lilla Nallen som kommer bort från Stora Nallen i affären och känner sig ensam och rädd.

KÄNSLAN: LEDSEN
Vi diskuterar känslan Ledsen. När blir du ledsen?
"Man blir ledsen när kompisar slår och puttas"
"Man blir ledsen och gråter för att det gör ont"

Vad kan man göra då?
"Man kan säga Stopp min kropp"
"Säga till en vuxen"
"Jag kan trösta"

Vi målar Ledsens färg blå.
Vi har läst boken "Gusten gråter"



Vi tränar på finmotoriken och pärlar armband.
























onsdag 18 december 2024

Barnråd på Kompassen

Barnråd på Kompassen

Vi har infört barnråd på våra förskolor ett forum där barnen ska få komma till tals i olika frågor och därigenom uppleva att de deltar under demokratiska former.

Detta är ett sätt för förskolan att arbeta med demokratiuppdraget och göra barnen medvetna att de har stor inflytande och delaktighet i vår utbildning och i våra pedagogiska miljöer. Barnrådet handlar om att på ett konkret sätt fånga upp barnens idéer och att också använda sig av dessa idéer för att utforma verksamheten vår utbildning. Barnrådet ska ske i strukturerade former och vara en del av vårt systematiska arbete.

 


Barnrådet är ett forum för att ge barnen inflytande i förskolans utbildning. Inflytandet kan bestå av att barnen kan föreslå och påverka vad de vill ha till frukost/mellanmål. Barnen kan också föreslå vad de skulle vilja göra på förskolan. Alla barns tankar ska tas tillvara genom barnrådet oavsett barnens ålder. Man kan också se barnrådet som ett sätt att använda sig av barnens kompetens. Genom att ta upp dilemman och problem som kan komma upp på förskolan får barnen vara med och ge förslag på hur man kan förbättra och förändra. 

Barnrådet ska ge barnen inflytande i förskolan genom att låta dem uppleva att deras åsikter är värdefulla och att det som barnen säger är betydelsefullt.

 Barnrådet består av barn från varje avdelning och pedagoger. Varje avdelning har sitt eget barnrådsblock där pedagogen antecknar vad som diskuteras och beslutas. Blocket fungerar som en länk mellan barnens möten inne på avdelningen och barnrådsmötet. Ofta får barnen med sig frågor tillbaka till sin avdelning som ska diskuteras där innan barnrådet kan fatta beslut.

 Att gå på möte, att bli lyssnad på och att vara representant betyder mycket för barnen

 Barnrådet är ett trygghetsteam där det är fokus på barnens trygghet, välbefinnande och rättigheter.

 Frågorna som tagits upp på Barnrådet under HT-24 barnrådsmöten har varit dessa:

 * Vilken lek tycker du är roligast? Berätta om den leken!

 * Vad är bra/roligt på förskolan

  * Vad finns det att göra inne på avdelningen/ute på gården?

 * saknar du något du skulle vilja leka med på förskolan inne eller ute?

 * Känner du dig trygg ute/inne på förskolan, hur känner du det?

 * Vad skulle du vilja äta till mellanmål här på förskolan? (dessa svar blir sedan en mellanmåls önskevecka, vi tar dock hänsyn till våra kostrutiner vi har att förhålla oss till)

Utifrån barnens svar och uttryckta åsikter har vi pedagoger analyserat och strukturerat upp åtgärder för att utveckla vår utbildning utifrån barnens önskemål som bidrar till inflytande och delaktighet.

Hittills har vi utifrån barnen önskemål serverat pannkakor med bär till mellanmål onsdagen innan lucia. Vi har planer att införa barnens dag i vintertema där önskemålet är att få bygga och konstruerar alster så som snögubbar och snölyktor tillsammans med pedagoger, denna aktiviteter kräver snö så nu hoppas vi på att vädret kan leverera en riktig härlig vinter med en massa snö för barnens skull.

Med vänliga hälsningar pedagogerna på Kompassen 

 

 

tisdag 17 december 2024

Norr: December månad med fokus på traditioner i vår utbildning

Förskolan uppmärksammar traditioner vid olika tider på året, Norr:s utbildning i december månad har innehållit många olika aktiviteter och erbjudanden för att uppmärksamma och lära barnen om olika traditioner och denna månad har vi pratat lite extra om lucia och julen. Vi har sjungit sånger, vi har pysslat och skapat olika alster.  Vi har haft en luciamorgon med er föräldrar och vi tackar för att ni kom och deltog denna morgon tillsammans med era barn det blev en mysig start på morgonen som höll i sig.

I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa. (Lpfö18)




 


Som avslutning på denna månad innan vi går på julledighet så har vi lekt/leker och upprepat sagan om ”alla får åka med ” vi pratar om att alla de olika karaktärerna ska åka hem och frågan är vart hem är? hur tar dom sig hem? åker dom olika fordon eller på vilket sätt kommer dom hem igen?  Detta är något vi kommer ta upp och fokusera på i vår utbildning nästa termin VT-25 men först tar vi och njuter av julen och ledigheten på olika sätt.

 

Med detta vill vi passa på att önska er en

 god jul och gott nytt år

 / Pia och Jenny

torsdag 12 december 2024

Öster- Vi skapar vår egen julgran!

Vi har under de senaste veckorna övat på julsånger och julpysslat. Vi hör att barnen har lärt sig texterna och att de tycker det är roligt att sjunga. Vi vill även passa på och tackar för att så många kunde delta på vår adventsfruktost. 



Vi skapar vår egen julgran på Öster! Barnen turades om att måla grönt på ett stort papper som vi sedan klippte till en gran, sedan hjälptes vi åt att sätta upp julkulor. 


       

I gymnastiksalen på torsdagar har vi övat på kroppsmotoriken och sprungit hinderbana. Men vi har även erbjudit andra aktiviteter så som matematik där barnen fått öva på siffror och former på ett lekfullt sätt.




Då vi har jobbat med sinnen och känslor har barnen fått prova på hur det känns att inte se eller höra. Barnen tyckte det var svårare att inte se. "för om man inte hör kan man prata med tecken". 


Det är mycket fokus på fantasi och rollekar på Öster just nu, barnen går in i olika roller med specifika uppgifter och samspelar bra i leken. 
De leker även ofta tema inspirerade rollekar, här har några barn byggt ett råttbo till Tjoffsan. 



God Jul och Gott Nytt år!

/Violeta & Veronica


fredag 6 december 2024

Ubåten V.49

 Ubåten V.49

Då har ännu en vecka passerat på ubåten och vi börjar verkligen känna julkänslor. 

Barnen har bland annat börjat julpynta inne på ubåten. Julpyntet är en schysst kombo av saker vi fått ifrån er föräldrar men även pyssel som barnen gjort själva. 



Väpplarna ligger just nu lite på is, det för att vi frigjort tid för vår julkalender som vi har varje dag. Julkalendern innehåller massa uppdrag och aktiviteter samt att ett barn, varje dag, får vara julvärd. 
Julkalendern har hittills innehållit pepparkaksbak, julpyssel och ett fredagsdisko. 




Med det så vill vi tacka för att så många kunde delta på vår adventsfrukost, vi hoppas att ni precis som vi hade en trevlig stund. 
Vi vill också passa på att önska er en God Jul för nu tar nämligen bloggen ett litet välförtjänt juluppehåll 

//Rasmus, Amanda och Camilla!









lördag 30 november 2024

Månadsbrev Söder November

November har sprungit förbi i en rasande fart. En månad som bjudit på både höst, vinter och vår känns det som.

Ute miljön har erbjudit på många olika aktiviteter. Det har samlats vatten och snö som använts till mängder av geggamoja, det har bakats ett antal tårtor och många olika kreativa byggen i sandlådan. Vi upptäckte också att frosten i rutschkanan gjorde att det gick väldigt fort, varför blev det så? -Nästan så man flög ända upp till månen. Vi har även studerat att vi en dag kunde se både månen och solen på samma gång. Det är spännande att vara ute när det börjar skymma och utebelysningen tänds.

Här kommer ett axplock av vad som bland annat skett under November månad på Söder


Bussen rullar på! Med hjälp av snören från taket kan man "köra" bussen med alla barnen i, ett tag i alla fall.

Genomgående har vi jobbat med matematik på olika sätt. Det har tillverkats pärlplattor, sorterats efter färg och form och det har byggts efter mönster. 

Barnen hjälps åt, med stöttning, att följa ett mönster.


Vilka former behövs?


Hur ska de ligga?
Samarbete!  


Resultatet!




Yngre barnen har färgsorterat på olika sätt. 








Vi färgsorterar på olika sätt och med olika saker. Vi benämner färgerna och upprepar många gånger. Vi plockar upp den spontana undervisningen när barnen visar intresse.

Barnkonventionens dag

Den 20 November uppmärksammade vi Barnkonventionens dag. 

Vi pratar om barns rättigheter och hur de tror att det är för barn i andra länder. 

Tillsammans gör vi våra händer för att påvisa allas olikheter men vi har alla samma rättigheter. Rättighet till mat, tak över huvudet, att gå i skolan, rättigheten att bli älskad och tillhöra en gemenskap.  



De flesta barnen har en förståelse för att livet ser olika ut för barn i olika länder. 
För att öka förståelsen för detta tittade vi på en kort film som förklarar barns rättigheter på ett lättförståeligt  sätt. 



För att öka förståelsen och då barn lär på olika sätt tar vi även hjälp av Kanin och Igelkott. Just den här gången läste vi boken "Lika Värde". Efteråt har vi en diskussion och lyfter olika tankar och dilemman. Här kan de som vill berätta sina tankar och åsikter. Ytterligare ett tydligt sätt att öka förståelsen för just allas lika värden.



 Vi smygstartar julen
Nu kunde vi inte hålla oss längre. Julsångerna har vi ju tränat på under en längre tid till Adventsfrukosten. Till julen brukar det alltid bli mycket pyssel och vi startar redan nu med att göra granar på olika sätt.
Yngrebarnen gör handavtrycksgranar. Och äldrebarnen gör slut på alla toarullar. Vi behöver er hjälp med just toarullar. Det brukar vara stor åtgång på toarullar så låt gärna barnen samla  och ta med till oss.




Ses på Söder
Trevlig helg
önskar 
Linda  Gunilla
och
Eva







fredag 29 november 2024

Ubåten V.48

 Ubåten V48

Den här veckan har, likt alla veckor, innehållit en massa olika aktiviteter som barnen har fått möjlighet att delta i. Barnen har även själva uppmärksammat att det snart är jul vilket har lett till en massa diskussioner om julen men även en del skapande. 

Barnen har bland annat skapat snöflingor och pärlat pärlplattor med julmotiv.



Ute på gården gjorde även barnen en upptäckt. De hittade en nyckelpiga! Men hur kommer det sig egentligen, det är ju vinter. Det ledde i alla fall till en inspirerande och lärorik diskussion om nyckelpigan och hur den göra under vintern. 
Barnen leta fakta och fann då att den äter upp sig under sommaren för att sedan sova hela vintern. 



På tal om vinter och jul så ser barnen jättemycket fram emot adventsfrukosten som är nu på torsdag 5/12. Det kommer då att finnas lite aktiviteter man kan göra samtidigt som man äter sin frukostkorg. Den omtalade filmen från föräldramötet kommer även att visas igen. 

Väpplarna

Som ni vet så handlar vårt tema just nu mycket om matematik, denna vecka har inte varit ett undantag. Den här veckan har barnen fått möta olika måttenheter, lägesord samt tal. 

Några av barnen har pratat om vikt. Vilka måttenheter använder man egentligen när man väger saker? De kom fram till att två lämpliga kandidater var gram och kilo. De hade även en våg så de kunde testa att väga olika saker inne på avdelningen för att på ett konkret sätt testa det de pratat om. Det resulterade i att vi nu vet i princip vad alla saker väger inne på Ubåten


Några av barnen har mött andra typer av måttenheter, nämligen deciliter, liter, tesked och matsked. Barnen fick pröva att se hur många deciliter och liter det fick plats i olika saker. Det gjorde vi med hjälp av vatten i matsalen. 


Eftersom vi har som mål att få in matematiken mer i vardagen och inte bara under våra planerade undervisningstillfälle, har några av barnen använt sig av uppdragskort under utevistelsen. De fick samtidigt möjlighet att träna på sin samarbetsförmåga men även turtagning. 


Med det så vill vi på Ubåten önska alla barn och vårdnadshavare en trevlig helg. 
// Rasmus, Amanda, Camilla och Julia.

ps. vi har fått lite förfrågningar om vår städlåt, det är den här gamla dängan som vi kör: Keep on  moving med Starstylers, Michy.