Välkommen till förskolan Kompassen!

Här kan du få en inblick i vår utbildning och barnens lärprocesser. Våra värdeord möten, olikheter och inbjudande vägleder oss i vårt arbete.

måndag 6 februari 2023

Norr - Årstidsträd

 Årstidsträd

Att arbeta med ett årstidsträd är tacksamt och fungerar som ett fast inslag i vår utbildning. Trädet kommer stå kvar under alla årstider och väntar på besök varje vecka i ur och skur. Det är få saker som barn omedvetet uppskattar lika mycket som att vara konsekvent och upprepningar. Det ger trygghet och möjlighet att till exempel återupptäcka, återuppleva, reflektera med mera.

Trädet vi besöker ligger nära förskolan, vi ser hur naturen förändras och får meningsfullt sammanhang att diskutera det i. Spontana naturvetenskapliga frågor om naturen haglar ur barnen. Många hypoteser och teorier om trädets förvandling kommer diskussioner och reflektioner.

 


För att introducera barnen i experiment har de äldsta barnen i  gruppen fått göra några experiment med regnbågens färger i fokus.

Hur bildas regnbågen? Vad är det för färger i en regnbåge?

 

I experimenten får barnen undersöka hur färgerna tar sig över varje glas samt hur färgerna uppstår ett super roligt experiment.

 







 

Barnens intresse för bokstäver ger oss många aktiviteter att utforska i vår natur, vi skriver bokstäver med naturmaterial och vi lär oss ljuda bokstäverna och ord gemensamt. Tänk att det finns så mycket med naturmaterial som vi kan vara kreativa med.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar